Wat is agorafobie en hoe kun je dit overwinnen?
Wat als het niet vanzelfsprekend voor je is om de bus te nemen? Naar de stad te gaan om te shoppen.. of met vriendinnen naar de bios te gaan? Ook een vakantietrip is niet altijd voor iedereen een heerlijk vooruitzicht.
Als je last hebt van agorafobie is dit soms de sombere realiteit. Dingen die je eigenlijk met een vanzelfsprekend gemak zou mogen ondernemen, lijken dan soms onmogelijke opgaven.
Wat is agorafobie?
Agorafobie betekent letterlijk pleinvrees.
Men voelt zich dan dikwijls angstig op openbare plaatsen zoals in de supermarkt, de trein op gewoon op straat. Het liefst blijf je binnen jouw comfortzone, vaak is dit je eigen huis. Als je deze veilige en vertrouwde omgeving moet verlaten, gaat dit vaak met veel spanning gepaard. Deze spanning kan dan extremere vormen aannemen. In dit geval spreken we dan van angstaanvallen of paniekaanvallen.
Deze aanvallen kun je herkennen aan de volgende symptomen:
- Je hart gaat sneller kloppen
- Het zweet breekt je uit
- Je begint te trillen of te beven
- Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
- Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
- Je hebt last van warme of juist koude rillingen
- Je voelt je misselijk
- Je krijgt een verdoofd gevoel
- Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
- Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
- Je bent bang om dood te gaan
Deze paniekaanvallen zijn op hun beurt weer een belangrijk kenmerk van de paniekstoornis. Agorafobie komt dan ook bijna altijd voor in combinatie met de paniekstoornis. We spreken dan van paniekstoornis met agorafobie.
Het is natuurlijk enorm frustrerend als je last hebt van dit probleem. Je angst bepaalt dan in grote lijnen wat je wel of niet doet. Je ziet wellicht anderen om je heen allerlei leuke activiteiten ondernemen en jij staat aan de zijlijn. Misschien belemmert het je zelfs wel om je werk te kunnen uitvoeren. Je zou niet de enige zijn die hierdoor in de ziektewet zit.
Toch kun je dit probleem goed aanpakken! Goed nieuws dus… Wel alleen voor diegene die hier ook echt werk van wilt maken en dus tijd en energie in wilt steken. Een angstprobleem raakt meestal niet spontaan opgelost.
Ben jij gemotiveerd om dit probleem aan te pakken?
Dan volgt hier jouw to-do voor de komende tijd!
-
Breng je probleem eens goed in kaart.
Een probleem geeft heel vaak chaos in ons hoofd. Bovendien is het iets waar we eigenlijk het liefst niet mee geconfronteerd worden en dus het liefst niet over nadenken. Om je probleem aan te kunnen pakken, dien je toch echt te weten waar je mee te maken hebt.
-
Stel haalbare doelen voor jezelf.
Focus niet op wat je nu niet kan, maar op wat je in de (nabije) toekomst weer wilt kunnen. Alleen dan stel je jezelf in staat om ook tot constructieve oplossingen te komen. Probeer ze enigszins SMART te formuleren. (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden)
-
Onderzoek welke gedachten dit probleem creëren en in stand houden.
Een gedachte als “ik ga flauwvallen” of “ik krijg iets aan mijn hart” zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende gedachten van mensen die dit probleem ervaren. Deze gedachten komen dan heel frequent voor. Echter blijken ze heel vaak niet realistisch te zijn. Maar als je deze gedachte denkt, is het natuurlijk wel heel logisch dat je veel spanning kunt ervaren.
-
Bedenk hulpvolle gedachten en doe aan brain-training!
Nadat je kunt concluderen dat een heel aantal negatieve gedachten onrealistisch zijn, is het natuurlijk van belang dat je er iets voor in de plaats gaat zetten. Ga dus op zoek naar gedachten die wel realistisch zijn. Liefst ook nog prettig en constructief.
Maak er vervolgens een braintraining van om je deze gedachten goed eigen te maken. Pas dan gaan ze een belangrijk verschil kunnen maken!
-
Oefenen, oefenen en oefenen!
Als je al even bezig bent met de braintraining kun je aan de slag met het oefenen van moeilijkere situaties. Hiervoor maak je een angsthierarchie en begin je onderaan. Stap voor stap, en met veel herhaling, oefen je zo situaties die je spannend vindt. Je zult zien, als je dit goed aanpakt, dat de spanning snel lager wordt.
-
Aanvullende hulp kan ondersteunend zijn.
Veel mensen geven aan dat ze wat vastzitten in de vicieuze cirkel van angst en daarmee bijna continue een gevoel van spanning ervaren. Het kan dan hulpvol zijn om een manier te vinden om deze spanning te verlichten. Denk aan een bezoek aan de osteopaat, het beoefenen van Yoga of het aanleren van mindfullnes-technieken. Sommigen zijn weliswaar meer symptoomgericht, maar kunnen toch een welkome ondersteuning zijn.
Wil jij hulp bij het overwinnen van jouw agorafobie? Check het online programma STOP JOUW ANGST.