fbpx
Agorafobie2023-06-07T06:58:46+00:00

Agorafobie overwinnen

Als je last hebt van agorafobie dan voel je je dikwijls angstig op openbare plekken. Het wordt ook wel pleinvrees genoemd.

Soms heeft angst tot gevolg dat je plaatsen of situaties begint te vermijden. Als dit vermijden frequenter voorkomt en zelfs hinder veroorzaakt in het dagelijkse functioneren spreken we van agorafobie.

Wat is agorafobie?

Agorafobie betekent letterlijk vertaald ‘pleinvrees’.

Als je last hebt van agorafobie dan voel je je dikwijls angstig op openbare plaatsen zoals in de supermarkt, de trein op gewoon op straat. Het liefst blijf je binnen jouw comfortzone, vaak is dit je eigen huis. Als je deze veilige en vertrouwde omgeving moet verlaten, gaat dit vaak met veel spanning gepaard. Het is dus niet gek dat agorafobie vaak vermijding tot gevolg heeft. Vermijding van situaties die dit beangstigende gevoel oproepen.

agorafobie behandelen

Agorafobie behandelen

Agorafobie kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en je weer activiteiten en uitstapjes durft te ondernemen die je voorheen niet voor mogelijk hield. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van agorafobie?

Agorafobie komt bijna altijd voor in combinatie met de paniekstoornis. We spreken dan ook van paniekstoornis met agorafobie.

Lichamelijke symptomen kunnen zijn:

 • Je hart gaat sneller kloppen
 • Het zweet breekt je uit
 • Je begint te trillen of te beven
 • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
 • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
 • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
 • Je voelt je misselijk
 • Je krijgt een verdoofd gevoel
 • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
 • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
 • Je bent bang om dood te gaan

Naar aanleiding van deze paniekaanvallen en de bekende ‘angst voor de angst’ oftewel anticipatieangst, ga je dan bepaalde situaties vermijden. Vaak gaat dit van kwaad naar erger. Je begint steeds meer te vermijden, totdat je niet meer veel buiten komt. Of je hebt hulp nodig van een dierbare om nog bepaalde dingen te durven ondernemen. Je bent dan bang dat je niet zomaar de situatie kunt verlaten of dat je geen hulp kunt krijgen wanneer er iets zou gebeuren. Je bent misschien bang dat je een paniekaanval krijgt, of dat je flauwvalt of iets aan het hart krijgt.

Voorbeelden van dingen die je kunt vermijden zijn:

 • het openbaar vervoer,

 • supermarkten,

 • winkelcentra,

 • theater,

 • cinema,

 • wachtkamers,

 • autorijden,

 • het bos,

 • grote open vlakten zoals pleinen,

 • enzovoort.

Wat zijn de gevolgen van agorafobie?

Als je hier last van hebt, kan het zijn dat je dagelijkse functioneren enorm wordt gehinderd. Je vermijd steeds meer plaatsen waar je denkt een paniekaanval te kunnen krijgen. Het wordt steeds enger om activiteiten buitenshuis te ondernemen en je raakt in een isolement. Mogelijk raak je afhankelijk van anderen als je de dagelijkse dingen zoals boodschappen niet meer kun doen.

Logisch dat ook je sociale leven en zelfvertrouwen een flinke deuk krijgt. Je kunt minder leuke dingen doen en geniet dus waarschijnlijk ook minder van het leven.

Wat is de oorzaak van agorafobie?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren.  Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van paniekaanvallen is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Agorafobie overwinnen

​Het is goed om je eerst te verdiepen in wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. Het is belangrijk om te weten dat een angstaanval echt geen kwaad kan. Het is absoluut niet prettig, dat klopt, maar er is op dat moment niets ernstigs aan de hand.

Wat is het dan wel?

Om het heel simpel te zeggen: jouw lichaam reageert enkel maar op een vermeende bedreiging. Noem het een soort kortsluiting. Als je lichaam reageert op een (vermeende) bedreiging, dan zet het jouw angstsysteem direct aan het werk. Het hart gaat sneller kloppen, de bloedvaten zetten uit, het bloed circuleert sneller door je lichaam en noem maar op. Veel van deze fysieke processen verklaren al een heel deel klachten wat je kunt ervaren tijdens een paniekaanval. Er is dan weliswaar geen sprake van een reële bedreiging, maar het systeem wat actief is, is niets anders dan een heel gezond mechanisme van jouw lichaam. Sterker, we zouden zelfs niet overleven zonder!​

In een psycho-educatie leer je van alles over:

 • Wat is angst en waar komt het vandaan?
 • Hoe werkt het angstmechanisme en waarom is dit niet gevaarlijk?
 • Wat is de oorzaak van mijn angst?
 • Hoe ziet de vicieuze cirkel van paniek er uit?
 • En veel meer…

Vervolgens ga je aan de slag met een cognitieve training. Ik noem dit onderdeel de braintraining. In deze braintraining leer je namelijk waar de oorzaak van jouw probleem precies zit en hoe je dit kunt aanpakken. Je gaat aan de slag met de inhoud van jouw gedachten. Wat denk je eigenlijk? Je stelt jezelf hierover vragen als: is dit wel realistisch, constructief of is dit überhaupt prettig? Je gaat bekijken of je betere alternatieven kan formuleren. Gedachten die veel realistischer zijn, en dus eigenlijk veel aannemelijker. Vervolgens ga je leren om deze gedachten ook effectief toe te passen. Logischerwijze ga je je bij deze gedachten veel beter voelen.

​Als laatste ga je, stap voor stap, het geleerde leren toepassen in de praktijk. Exposure noemen we dit. Nog altijd de meest effectieve methode om angstaanvallen tegen te gaan en agorafobie te overwinnen.

Je herkent waarschijnlijk dat je al behoorlijk wat vermijdingsgedrag hebt opgebouwd. Dat je dingen uit de weg gaat omdat ze jou angst geven. Misschien breidt zich dit al uit naar andere zaken of merk je dat drempels steeds hoger worden.

Vermijden lijkt te helpen tegen de angst, immers heb je er dan geen last van. Dit is natuurlijk niet zo, want door te vermijden blijft je angst bestaan. Hij wordt er zelfs door versterkt. Je leert niet dat angst overgaat in een situatie en geeft jezelf het idee dat het enkel overgaat als je de situatie verlaat of vermijdt.

Tijd dus om dit anders aan te pakken!

Juist door vaak te doen waar je bang voor bent, wen je aan je angst en zakt deze steeds sneller. Dit doe je beter niet zomaar. Het heeft namelijk vaak geen zin om je bloot te stellen aan hevige doemscenario ‘s. Het is van belang om dit juist stap voor stap en heel doordacht aan te gaan pakken. Deze exposure is dus wel aan een aantal richtlijnen verbonden.  Uiteindelijk gaat het er om dat door vaak te doen waar je bang voor bent, je went aan je angst en deze angst steeds sneller zakt.

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

   Ga naar de bovenkant