fbpx
Sociale angst2021-08-03T10:36:33+00:00

Sociale angst overwinnen

Ga je sociale activiteiten en andere mensen liever uit de weg en ben je voortdurend bezorgd om wat anderen over je denken? Dan spreken we van een sociale angst.

Ben je wel eens bang om een bekende tegen te komen? Of heb je angst dat je een blunder begaat? Dat je zou blozen, trillen of zweten? Angst dat andere mensen je stom, dom of oninteressant vinden? Ben je bang dat je kritiek krijgt, gepest of uitgelachen wordt?
Ben je hier wel bijna dagelijks mee bezig en heeft dit een negatieve impact op jouw leven? Dan is de kans groot dat je last hebt van een sociale angst (ook wel een sociale fobie genoemd).

Wat is sociale angst?

Bij een sociale angst is er sprake van angst, grote onzekerheid en verlegenheid voor alledaagse sociale interacties en gebeurtenissen. Je bent veel bezig met wat anderen van jou vinden en over jou zullen denken en je hebt de neiging om dit al telkens negatief in te vullen. Of je denkt dat men een bepaalde verwachting heeft van jou en probeert er alles aan te doen om aan dit beeld te voldoen.
Bij algemene sociale angst kunnen meerdere sociale activiteiten moeilijk zijn, zoals: feestjes, vergaderingen, telefoneren, nieuwe mensen leren kennen, oude bekenden tegenkomen, gaan uiteten, een presentatie geven, een sollicitatiegesprek, boodschappen doen…
Ook kan je een specifieke vorm van sociale angst hebben, waarbij de angst voor één specifieke situatie centraal staat. Dit kan zijn:

 • bloosangst (angst om rood te worden of rode plekken te krijgen),
 • trilangst (angst om te trillen of te beven bij bv drinken of uitschenken van drank),
 • angst om te stotteren,
 • plasangst (angst om te urineren in de aanwezigheid van anderen)
sociale fobie overwinnen

Sociale angststoornis behandelen

Een sociale angststoornis kun je goed aanpakken en overwinnen! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en je weer activiteiten en uitstapjes durft te ondernemen die je voorheen niet voor mogelijk hield. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te behandelen:

Wat zijn de symptomen van een sociale angststoornis?

In een sociale situatie kun je last krijgen van een paniekaanval of ga je zweten, trillen of blozen. Andere klachten die je kunt ervaren zijn:

 • hartkloppingen
 • koude rillingen
 • benauwdheid
 • stotteren
 • maag- of darmklachten
 • droge mond
 • snellere ademhaling
 • hoofdpijn

Ook kan het op voorhand of achteraf denken aan een sociale situatie dergelijke angstklachten met zich meebrengen. Een ander belangrijk symptoom is vermijdingsgedrag. Je gaat dan sociale contacten of activiteiten liever uit de weg of hebt nood aan bepaalde veiligheidsmiddelen zoals bijvoorbeeld het nemen van een kalmeringstablet of het drinken van alcohol.

Wat zijn de gevolgen van sociale angst?

Sociale angst zorgt ervoor dat heel wat dagdagelijkse activiteiten je hevige angst kunnen geven en/of dat je mogelijk heel wat situaties gaat proberen te vermijden. Dit kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat je in een sociaal isolement terechtkomt en je jezelf erg eenzaam kan gaan voelen. Ook kan het zowel in je privé- als in je werksituatie voor grote belemmeringen zorgen.

Wanneer er sociale situaties zijn waar je niet onderuit komt, doorsta je de situatie vaak met een intense angst.
Een sociale angststoornis, of angst voor mensen kan erg zwaar gaan doorwegen op je gemoed en ervoor zorgen dat je je ongelukkig of depressief voelt.

Wat is de oorzaak van sociale angst?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren.  Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van een sociale fobie is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Sociale angststoornis overwinnen

​Om van je sociale fobie af te komen, is het van belang om je eerst te verdiepen in dit angstprobleem.

In een psycho-educatie leer je van alles over:

 • Wat is angst en waar komt het vandaan?
 • Hoe werkt het angstmechanisme en waarom is dit niet gevaarlijk?
 • Wat is de oorzaak van mijn angst?
 • Hoe ziet de vicieuze cirkel van paniek er uit?
 • En veel meer…

Vervolgens ga je aan de slag met een cognitieve training. Ik noem dit onderdeel de braintraining. In deze braintraining leer je namelijk waar de oorzaak van jouw probleem precies zit en hoe je dit kunt aanpakken. Je gaat aan de slag met de inhoud van jouw gedachten. Wat denk je eigenlijk? Je stelt jezelf hierover vragen als: is dit wel realistisch, constructief of is dit überhaupt prettig? Je gaat bekijken of je betere alternatieven kan formuleren. Gedachten die veel realistischer zijn, en dus eigenlijk veel aannemelijker. Vervolgens ga je leren om deze gedachten ook effectief toe te passen. Logischerwijze ga je je bij deze gedachten veel beter voelen.

​Als laatste ga je, stap voor stap, het geleerde leren toepassen in de praktijk. Exposure noemen we dit. Nog altijd de meest effectieve methode om angstaanvallen tegen te gaan en agorafobie te overwinnen.

Je herkent waarschijnlijk dat je al behoorlijk wat vermijdingsgedrag hebt opgebouwd. Dat je dingen uit de weg gaat omdat ze jou angst geven. Misschien breidt zich dit al uit naar andere zaken of merk je dat drempels steeds hoger worden.

Of misschien vermijd je niet zozeer heel bewust maar is er sprake van subtiele vermijding. Dan ga je nog wel situaties aan, maar bv enkel na het drinken van enkele glazen alcohol. We noemen dit ook wel veiligheidsgedrag.

Vermijden lijkt te helpen tegen de angst, immers heb je er dan geen last van. Dit is natuurlijk niet zo, want door te vermijden blijft je angst bestaan. Hij wordt er zelfs door versterkt. Je leert niet dat angst overgaat in een situatie en geeft jezelf het idee dat het enkel overgaat als je de situatie verlaat of vermijdt.

Tijd dus om dit anders aan te pakken!

Juist door vaak te doen waar je bang voor bent, wen je aan je angst en zakt deze steeds sneller. Dit doe je beter niet zomaar. Het heeft namelijk vaak geen zin om je bloot te stellen aan hevige doemscenario ‘s. Het is van belang om dit juist stap voor stap en heel doordacht aan te gaan pakken. Deze exposure is dus wel aan een aantal richtlijnen verbonden.  Uiteindelijk gaat het er om dat door vaak te doen waar je bang voor bent, je went aan je angst en deze angst steeds sneller zakt.

Een sociale angst is goed aan te pakken!

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

   Ga naar de bovenkant