fbpx
Onzekerheid2021-06-19T13:11:01+00:00

Onzekerheid overwinnen

Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Als dit je dagelijkse functioneren hindert, is het verstandig om dit aan te pakken!

Twijfel jij vaker aan jezelf? Of heb je het gevoel dat je vaker dingen niet doet die je eigenlijk wel zou willen doen? Dan is de kans groot dat je te kampen hebt met onzekerheid.

Wat bedoelen we met onzekerheid?

Iedereen is wel eens onzeker. Onzeker over je uiterlijk, over je prestaties, over je relatie en noem maar op. Dit is helemaal niet erg, het is namelijk een hele menselijke eigenschap. Sterker nog, het zorgt er vaak zelf voor dat we doordachte keuzes en beslissingen maken.  Toch kan onzekerheid behoorlijk problematisch worden. Dan kan het jouw zelfbeeld of gevoel van eigenwaarde zelfs aantasten en dan is het nog alles behalve nuttig. Bij een grote mate van onzekerheid kan men ook wel spreken van een sociale angststoornis. Die onzekerheid kan zich dan op verschillende manieren uiten. Waar de een het liefst onzichtbaar wordt om maar niet op te vallen, zal de ander juist proberen anderen te overschreeuwen. In sociale situaties voel je je dan vaak erg op het ongemak en ben je veel bezig met wat anderen mensen zouden denken over jou. Je voelt je minderwaardig en hebt weinig zelfvertrouwen. Ook kan het zijn dat je voortdurend de goedkeuring of bevestiging van anderen nodig hebt omdat je niet meer op je eigen oordeel vertrouwt.

omgaan met onzekerheid

Onzekerheid aanpakken

Overwin jouw onzekerheid en creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt. Kom sociaal tot bloei en voel je comfortabel in het bijzijn van anderen. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen. De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van onzekerheid?

Als je vaak onzeker bent, kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • je twijfelt voortdurend aan je eigen oordeel

  • je voelt je niet op je gemak in grote groepen

  • je voelt je vaak gespannen

  • je voelt jezelf minderwaardig en kijkt op naar anderen

  • nieuwe situaties kunnen onprettig aanvoelen

  • je bent bang om fouten te maken

  • je piekert veel

Soms kan onzekerheid zelfs leiden tot paniekaanvallen met de volgende symptomen:

  • Je hart gaat sneller kloppen
  • Het zweet breekt je uit
  • Je begint te trillen of te beven
  • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
  • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
  • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
  • Je voelt je misselijk
  • Je krijgt een verdoofd gevoel
  • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
  • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
  • je wilt de situatie ontvluchten

Wat zijn de gevolgen van onzekerheid?

Onzekerheid kan leiden tot faalangst; je wilt dan graag alles zo goed mogelijk doen. Het kan ook leiden tot een sociale angst. Je gaat situaties met anderen dan het liefst uit de weg.

Het kan zorgen voor een (sociaal) isolement. Je hebt mogelijk weinig vrienden en onderneemt niet veel meer dan het hoofnodige.

De gevolgen van het hebben van onzekerheid kunnen dus verregaand zijn. Logisch dat het je gevoel en gemoedstoestand sterk kan beïnvloeden. Je kunt je er moedeloos, wanhopig of zelfs depressief door voelen.

Wat is de oorzaak van onzekerheid?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst of onzekerheid. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben. Onzekerheid komt ook veel voor bij andere angststoornissen. Vooral bij een sociale angststoornis voert onzekerheid de boventoon.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

Onzekerheid overwinnen

Onzekerheid valt goed aan te pakken. Hierbij is de cognitieve gedragstherapie dikwijls de meest aangewezen methode.

In een psycho-educatie leer je van alles over:

  • Wat is angst/onzekerheid en waar komt het vandaan?
  • Hoe werkt het angstmechanisme en waarom is dit niet gevaarlijk?
  • Wat is de oorzaak van mijn angst?
  • Hoe ziet het angstmechanisme eruit?
  • En veel meer…

Vervolgens ga je aan de slag met een cognitieve training. Ik noem dit onderdeel de braintraining. In deze braintraining leer je namelijk waar de oorzaak van jouw probleem precies zit en hoe je dit kunt aanpakken. Je gaat aan de slag met de inhoud van jouw gedachten. Je brengt je onzekerheid in kaart. Je stelt jezelf hierover vragen als: is dit wel realistisch, constructief of is dit überhaupt prettig?  Je gaat bekijken of je betere alternatieven kan formuleren. Gedachten die veel realistischer zijn, en dus eigenlijk veel aannemelijker.

Indien er sprake is van vermijdingsgedrag, zal dit ook een gedragsmatige aanpak vragen.

Door middel van exposure- en/of huiswerkopdrachten ga je het geleerde in de praktijk kunnen toepassen. Samen met je coach of middels huiswerkopdrachten ga je stap voor stap jouw angst aanpakken. Je gaat versteld staan van wat jij kan en durft!

Dit probleem aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant