fbpx
Vliegangst2021-06-19T13:19:17+00:00

Vliegangst overwinnen

Houdt angst jou tegen om het vliegtuig te nemen? Om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of voor die belangrijke zakenreis? Tijd om dit aan te pakken!

Word je al angstig als je eraan denkt dat je moet gaan vliegen? Begin je uitvluchten te zoeken om niet te hoeven gaan of plan je dan maar autovakanties terwijl je eigenlijk heel graag eens die mooie verre reis zou willen maken?
Als je dit herkent, dan heb je waarschijnlijk last van vliegangst.

Wat is vliegangst?

Dit is een irrationele angst om te vliegen, ook wel aviofobie genoemd. Waar iemand juist angst voor heeft bij het vliegen, kan verschillen.  Zo kan er een angst zijn om met het vliegtuig neer te storten. In dit geval is het moeilijk vertrouwen te leggen in het vliegtuig, in de piloot en wordt het vliegen als gevaarlijk en risicovol beschouwd. Hierbij kan het moeilijk zijn te geloven dat je met een vliegtuig veilig op je bestemming gaat geraken.
Een andere vorm van vliegangst is dat je bang bent om in paniek te geraken doordat je er niet zomaar uit kan. Dan ben je aan het anticiperen op het hebben van een paniekaanval in het vliegtuig. Dit gaat vaak gepaard met een sterke overtuiging dat je overal meteen weg moet kunnen zodra je het wil (zie ook claustrofobie). Het idee dat dit in een vliegtuig niet meteen kan, maakt dat het vliegtuig hierdoor als een bedreigende plek voelt.

hulp bij vliegangst

Vliegangst behandelen

Vliegangst kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin deze angst geen rol meer speelt en je weer tripjes en reizen durft te ondernemen. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van vliegangst?

Je kunt de volgende paniekklachten ervaren:

  • een verhoogde hartslag
  • een benauwd gevoel of het gevoel geen lucht te krijgen
  • duizeligheid, beven/trillen, misselijkheid
  • het gevoel de controle te verliezen of gek te worden.

Deze klachten kunnen zich voordoen voordat je gaat vliegen, door er bijvoorbeeld gewoon al aan te denken, tijdens het instappen en zelfs gedurende de hele reis kunnen ze aanwezig blijven. Meestal komen en gaan ze dan in een soort golfbewegingen. Een ander belangrijk symptoom van vliegangst is vermijdingsgedrag. Je stelt het maken van (verre) vliegtuigreizen uit of je maakt enkel nog reizen met de auto. Ook kan de angst zich uiten in dat je enkel het vliegtuig durft te nemen als je medicatie of pillen om te kalmeren of te slapen hebt genomen.

Wat zijn de gevolgen van vliegangst?

Veel mensen met vliegangst passen hun leven zodanig aan zodat ze niet of zo weinig mogelijk moeten vliegen. Dit kan zowel op het privé-leven als op werkgebied belangrijke gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat je een promotie weigert of misloopt omdat reizen met het vliegtuig een onderdeel van de job is. Ook kan het voor strubbelingen binnen je gezins- of privésituatie zorgen als je reisgenoten liever niet steeds met de auto op vakantie willen gaan. Ten slotte kan het ervoor zorgen dat het voor jezelf onmogelijk voelt naar bepaalde droombestemmingen of voor jou belangrijke plekken te gaan. Je beperkt jezelf er dan erg mee.

En dit is allemaal nergens voor nodig!

Wat is de oorzaak van vliegangst?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn: een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.
Voor vliegangst kan dit bijv. zijn: een ervaring uit het verleden waarin je hevige turbulentie hebt ervaren tijdens een vlucht.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde situatie meemaken, kunnen hier immers toch beiden heel anders op reageren. Zo kunnen er 100 andere mensen diezelfde vlucht met hevige turbulentie hebben meegemaakt, zonder dat zij daardoor vliegangst ontwikkelen.
Men maakt dus hetzelfde mee, maar men denkt beiden anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van vliegangst is dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Hulp om vliegangst te overwinnen

​Het is echt mogelijk om je vliegangst te overwinnen. Het is hierbij van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt; constructieve denkpatronen bedenkt en oefent en dat je bekijkt welk gedrag deze angst in stand houdt om dit vervolgens aan te kunnen pakken.

Daarbij kunnen we ook oefenen via exposure. Bij vliegangst kunnen we hiervoor gebruik maken van een Virtual Reality-bril. Hiermee wordt de situatie in een vliegtuig sterk nagebootst, waardoor je goed maar toch laagdrempelig er in kan oefenen. Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn in een vliegtuig en kan je steeds meer je angst overwinnen!

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant