fbpx
Naaldenfobie2021-06-19T13:10:06+00:00

Naaldenfobie overwinnen

Een naaldenfobie kan behoorlijk hinderlijk zijn. Gelukkig kun je deze goed en relatief snel aanpakken!

Word je al duizelig en ijl in je hoofd bij het idee dat je een spuit moet krijgen? Stel jij dat bloedonderzoek maar telkens voor je uit omdat je er niet aan moet denken om een naald in je arm te krijgen? Denk jij in paniek te raken als je je bijvoorbeeld moet laten verdoven, vaccineren, bloed moet laten afnemen of bijv een infuus moet laten aanleggen? Dan lijd je waarschijnlijk aan belonefobie (angst voor naalden, prikken en andere scherpe voorwerpen) of trypanofobie (angst voor injecties).

Wat betekent naaldenfobie?

Naaldenfobie of naaldenangst is een angst die je op veel verschillende manieren tegen komt. Men heeft het ook over injectieangst, angst voor spuiten, prikangst, prikfobie, angst voor bloedprikken.

Diverse situaties kunnen deze angst tot gevolg hebben:

  • het krijgen van een verdoving voor bijv. een tandheelkundige ingreep
  • een griepprik of andere inenting tegen ziekte
  • een vaccinatie voor een geplande reis
  • bloed laten afnemen
  • een infuus krijgen
  • een medische keuring
  • insuline spuiten
  • wondbehandeling (bijv. hechten)

Ook een ziekenhuisangst of bloedfobie kan hier natuurlijk aan gerelateerd zijn.

Deze prikangst kan iedereen treffen. Je ziet deze angst veel bij kinderen, maar zeker ook bij volwassen vrouwen en mannen.
Vaak heeft deze angst te maken met ervaringen die men heeft gehad. Zo kan er sprake zijn van een nare (traumatische) ervaring. Maar ook de rol die andere mensen spelen is dikwijls van invloed. Denk aan een ouder, begeleider of arts zelf.

prikangst

Naaldenfobie behandelen

Een naaldenfobie oftewel prikangst kun je goed aanpakken! Laat dit dus zeker je gezondheid niet meer in de weg staan. Leer hoe je dit probleem kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van een naaldenfobie?

Bij een angst voor naalden kan een hevige paniekreactie ontstaan als je met jouw angst wordt geconfronteerd.

Deze paniekreactie kan zich uiten in:

  • Je hart gaat sneller kloppen
  • Het zweet breekt je uit
  • Je begint te trillen of te beven
  • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
  • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
  • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
  • Je voelt je misselijk
  • Je krijgt een verdoofd gevoel
  • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
  • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
  • Je bent bang om dood te gaan

Tevens kan men bij deze prikangst, als uitzondering op de meeste andere fobieën, daadwerkelijk flauwvallen als gevolg van een acute bloeddrukdaling.

Bij zowel kinderen als ook volwassenen zie je dat ze in de situaties waarin ze worden geconfronteerd met hun angst behoorlijk overstuur kunnen raken en flink huilen.

Bij sommigen draait deze angst vooral om bloed, en bij de ander om de naald. Bij de één gaat het om de pijn die een prik kan doen, en bij de ander meer om het gebrek aan controle, of de angst om flauw te vallen.

Wat zijn de gevolgen van een naaldenfobie?

Een angst voor naalden heeft met name gevolgen op het moment dat je wordt geconfronteerd met een situatie waarin je een bepaalde medische handeling moet ondergaan. Mogelijk probeer je deze dan te vermijden of voor je uit te schuiven.

Het kan gebeuren dat men dus niet de medische zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Dit kan natuurlijk schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die zijn overleden door de symptomen die voortkwamen uit een angst voor naalden.

Wat is de oorzaak van een naaldenfobie?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van een naaldenfobie is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Naaldenfobie overwinnen

​Gelukkig kun je deze prikangst goed en relatief snel aanpakken.
We dienen natuurlijk wel rekening te houden met het feit dat deze fobie verschilt van de andere fobieën, doordat een groot gedeelte van de mensen ook daadwerkelijk kan flauwvallen bij confrontatie met bloed. Voor het flauwvallen bij het zien van bloed, hebben sommige mensen een biologische aanleg. Hun lichaam reageert op die manier bij het zien van bloed. En een deel van deze mensen wordt, mede door het flauwvallen, bang voor alles wat met bloed of naalden te maken heeft.

Dit betekent dat je eerst zult leren hoe je het flauwvallen kunt tegengaan.
Daarnaast wordt er gewerkt met het ontwikkelen en oefenen van constructievere denkpatronen.
Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van graduele exposure. Dit betekent dat we zullen oefenen met situaties die mogelijk spanning kunnen teweegbrengen.

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant