fbpx
Dwanggedachten en handelingen2021-06-19T13:01:35+00:00

OCS – Dwanggedachten aanpakken

Als je frequent last hebt van dwanggedachten en dwanghandelingen noemen we dit een Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS).

Heb jij met regelmaat last van obsessieve gedachten die jou een heel akelig gevoel kunnen geven? Gedachten over bijvoorbeeld besmetting, seksualiteit, orde en netheid, gewetenskwesties, of relaties? En doe je deze nare gevoelens neutraliseren met bepaalde handelingen of rituelen?

Dan heb jij mogelijk last van dwanggedachten en dwanghandelingen, of ook wel OCS (obsessieve compulsieve stoornis) genoemd.

Wat is OCS, oftewel een dwangstoornis?

Mensen met een dwangstoornis hebben voortdurend last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen.
Deze dwanggedachten (obsessies) veroorzaken spanning en angst en vervolgens probeer je met je gedrag, handelingen of rituelen, (compulsies) jezelf hierin gerust te stellen of het gevoel te neutraliseren. Helaas heeft dit geen blijvend resultaat en zul je dus regelmatig deze handelingen of rituelen herhalen. Dit verstoort jouw functioneren en jouw welbevinden en dan spreken we dus van een stoornis.

dwanggedachten stoppen

OCS behandelen

OCS is een hardnekkige angststoornis en vraagt om een intensieve aanpak op maat waarin zowel de dwanggedachten alsook de dwanghandelingen worden aangepakt. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt aanpakken.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van OCS?

OCS komt bijna altijd voor in bepaalde thema’s. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Herhaling van ongewenste ideeën

  • Angst voor bacteriën

  • Agressieve gedachten of impulsen

  • Seksuele gedachten

  • Beelden en/of gedachten dat je anderen schaadt

  • Gedachten dat je zou kunnen worden beschadigd

  • Regelmatig controleren

  • Tellen

  • Herhaaldelijk reinigen van een of meer items

  • Herhaaldelijk handen wassen

  • Gasfornuis, deursloten, strijkijzers enz. controleren

  • Rangschikken van objecten op een bepaalde manier

  • en noem maar op..

Wat zijn de gevolgen van OCS?

De gevolgen van het hebben van OCS kunnen verregaand zijn. Sommige mensen hebben zo extreem veel last ervan dat ze vrijwel continue bezig zijn met deze dwanggedachten en -handelingen. De hele dag zit vol routines en structuur. Het is dan bijna onmogelijk om daarnaast nog fatsoenlijk te kunnen functioneren op bijvoorbeeld je werk of binnen relaties.
Vaak weegt dit ook heel zwaar op de mensen rondom iemand met OCS. Ze worden dan betrokken in het dwangsysteem. Ze moeten bijvoorbeeld meedoen in het uitvoeren van bepaalde dwanghandelingen of zijn er juist om te voorkomen dat iemand te veel in dwanghandelingen blijft hangen. Ook zal iemand met OCS veel geruststelling en bevestiging kunnen vragen aan mensen die dichtbij staan.

Wat is de oorzaak van OCS?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

Een aanleg in het ontwikkelen van een dwangstoornis zit verscholen in een drietal componenten. We zien namelijk bijna altijd dat mensen met OCS de volgende drie eigenschappen bezitten:

  1.  sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel
  2. neiging om het goed te willen doen, perfectionisme
  3. veel twijfelen

Natuurlijk ontwikkelt niet iedereen met deze eigenschappen een OCS, maar er lijkt dus wel een bepaalde kwetsbaarheid mee gepaard te gaan.

Behandeling van OCS

OCS is een hardnekkige angststoornis en vraagt om een intensieve aanpak op maat waarin zowel de dwanggedachten alsook de dwanghandelingen worden aangepakt.
Een persoonlijke begeleiding is bijna altijd noodzakelijk voor het succesvol aanpakken van dit angstprobleem. Hierbij is de cognitieve gedragstherapie de meest aangewezen methode.

In een psycho-educatie leer je van alles over:

  • Wat is angst en waar komt het vandaan?
  • Hoe werkt het angstmechanisme en waarom is dit niet gevaarlijk?
  • Wat is de oorzaak van mijn angst?
  • Hoe ziet de vicieuze cirkel van paniek er uit?
  • En veel meer…

Vervolgens ga je aan de slag met een cognitieve training. Ik noem dit onderdeel de braintraining. In deze braintraining leer je namelijk waar de oorzaak van jouw probleem precies zit en hoe je dit kunt aanpakken. Je gaat aan de slag met de inhoud van jouw gedachten. Je brengt je dwangthema (‘s) en bijbehorende dwanggedachten in kaart. Je stelt jezelf hierover vragen als: is dit wel realistisch, constructief of is dit überhaupt prettig? Je gaat bekijken of je betere alternatieven kan formuleren. Gedachten die veel realistischer zijn, en dus eigenlijk veel aannemelijker. Gedachten waarmee je direct het dwangmechanisme kunt ‘blootleggen’ en je er dus niet meer inhoudelijk op in hoeft te gaan.

Een volgende stap is dan de gedragstherapie. Aan de hand van o.a. respons-preventie ga je je dwanghandelingen aanpakken. Je zult zien dat, door dit stap voor stap aan te pakken, je positieve resultaten krijgt en je gemotiveerd blijft om ermee door te gaan. Stap voor stap krijg je weer grip op je leven, je wordt weer eigen baas!

Dwang is eigenlijk net hetzelfde als een open wond.

Als deze wond aan het genezen is, dan jeukt het. Dit gevoel willen we niet, we vinden het onprettig. Dus we gaan ons krabben. Maar door het krabben, wat natuurlijk even de jeuk verlicht, kan de wond niet genezen en wordt deze steeds erger.
Bij dwang is het net zo. We hebben een onaangenaam gevoel, we willen dit gevoel verlichten en bedenken hiervoor bepaalde handelingen of rituelen. Op korte termijn zijn we dan misschien even opgelucht, maar op de langere termijn houden we het probleem in stand en wordt de dwang steeds erger.

Deze angst behandelen!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant