fbpx
Claustrofobie2021-06-19T12:52:55+00:00

Claustrofobie overwinnen

Iemand met claustrofobie heeft een angst voor kleine ruimtes of plaatsen waar hij of zij niet direct weg kan.

“Help, ik kan hier niet weg.” “Ik word hier gek.” “Ik krijg geen lucht.”  “Ik krijg hier een paniekaanval”.

Dit zijn gedachten die je herkent als je last hebt van angst voor kleine ruimtes oftewel claustrofobie.

Wat is claustrofobie?

Iemand met claustrofobie heeft een angst voor kleine ruimtes of plaatsen waar hij of zij niet direct weg kan. Angst voor ‘kleine ruimtes’ hoef je hierin dus niet heel letterlijk te nemen. Dit kan namelijk gaan om bijvoorbeeld een lift, een toilet of een MRI-scanner, maar ook om een vliegtuig, trein of bioscoopzaal. Het gaat met name om het idee ‘niet weg te kunnen’. Ook hierin speelt de ‘angst voor de angst’ een grote rol. De kleine ruimte zelf is in feite niet zo beangstigend. Het idee over wat er in die ruimte, en dan vooral met jou, kan gebeuren wel.

claustrofobie behandelen

Claustrofobie behandelen

Claustrofobie kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en je weer activiteiten durft te ondernemen die je voorheen niet voor mogelijk hield. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van claustrofobie?

De symptomen die iemand ervaart wanneer hij claustrofobisch is, komen overeen met de symptomen van de paniekaanval. In die specifieke situaties kun je dan last krijgen van de volgende zaken:

 • Je hart gaat sneller kloppen
 • Het zweet breekt je uit
 • Je begint te trillen of te beven
 • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
 • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
 • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
 • Je voelt je misselijk
 • Je krijgt een verdoofd gevoel
 • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
 • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
 • Je bent bang om dood te gaan

Wat zijn de gevolgen van claustrofobie?

Veel mensen met claustrofobie zijn niet geneigd om hier hulp voor te zoeken. Ze kunnen dan redelijk goed met deze klachten leven. Immers, vaak zit je niet in een kleinere afgesloten ruimte. En een lift is voor veel mensen redelijk gemakkelijk te vermijden. Toch heeft het met momenten veel negatieve invloed op iemands leven. Denk maar aan een vakantie (skiliften en tunnels), bij ziekte (mri-scanner) en tijdens sociale activiteiten (niet alles mee kunnen doen).

Toch kun je claustrofobie heel goed aanpakken en dus is het heel jammer als je je laat beperken door deze klachten.

Wat is de oorzaak van claustrofobie?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van paniekaanvallen is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Claustrofobie overwinnen

Het is van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt en dat je meer constructieve denkpatronen bedenkt en hiermee oefent.

Dit oefenen doe je middels exposure. Je gaat dan echt oefenen in de praktijk. Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat jouw angstprobleem opgelost wordt.

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

   Ga naar de bovenkant