fbpx
Piekeren2021-06-19T13:13:16+00:00

Piekeren stoppen

Maak jij je voortdurend bezorgd over van alles en nog wat? Dan wil jij natuurlijk niets liever dan stoppen met piekeren!

Merk je dat je telkens weer over dezelfde dingen aan het malen bent? Dat je hoofd niet stopt met allerlei doemscenario’s te bedenken en dat dit wel een voortdurende stroom van gedachten lijkt?
Met andere woorden: pieker jij veel?

Wat is piekeren?

Als je veel piekert, is het net alsof je telkens dezelfde film afspeelt in je hoofd. Voortdurend ben je je aan het bedenken wat er allemaal kan gebeuren, wat er nog moet gebeuren of wat er is gebeurd. Dit piekeren kan namelijk gaan over iets dat er in het verleden is gebeurd, over dingen die mogelijk allemaal in de toekomst kunnen gebeuren (doemscenario’s) maar ook over de to-do lijstjes in het hoofd. Dingen die je nog allemaal MOET doen.. Je kunt dus piekeren over hele uiteenlopende zaken. Bijvoorbeeld over: je relatie, je werk, je sociale contacten, de kinderen, je gezondheid, het leven en noem maar op. Je kunt zelf piekeren over het feit dat je zo veel piekert!

piekeren overwinnen

Piekeren stoppen

Krijg grip op je gedachtestroom en creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen. De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Teveel piekeren

Het piekeren levert vaak weinig tot niets op. Je komt namelijk niet tot een oplossing of een beslissing. Het is eerder een bezigheid op zichzelf geworden. Het beheerst je leven. Het lijkt wel alsof je wilt piekeren. Het piekeren heeft in dit geval een bepaalde functie voor jou gekregen. Misschien voelt het wel als een vorm van controle hebben. Alsof je je kunt behoeden voor een gevaar, want je hebt er in ieder geval over nagedacht. Of je denkt misschien dat je door te piekeren toch tot een oplossing kunt komen. Je vindt het alleen zo moeilijk om beslissingen te nemen, dus blijf je maar cirkelen in je hoofd.

Iedereen piekert natuurlijk wel eens. Meestal is dit dan van relatief korte duur. Het kan soms constructief zijn om grondig over bepaalde zaken na te denken alvorens je aan de slag gaat of ergens een besluit over neemt. Het beheerst dan niet je leven. Als dit wel het geval is en het jouw leven dus negatief beïnvloedt, wordt het problematisch. Er kan dan ook sprake zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). En bij een depressie is piekeren ook een van de belangrijkste symptomen. Als piekeren je leven beheerst wordt het natuurlijk belangrijk dat je hier wat aan doet.

Piekeren is een vorm van niet-constructief denken. En het gaat meestal gepaard met negatieve emoties. Je hebt jezelf dit aangeleerd en eigen gemaakt. Tijd dus om dit te gaan doorbreken.

Wat zijn de symptomen van piekeren?

Als piekeren een gewoonte is geworden zal dit vaak angst of zelfs paniekaanvallen tot gevolg hebben.

Je kunt dan last hebben van de volgende lichamelijke symptomen:

  • Je hart gaat sneller kloppen
  • Het zweet breekt je uit
  • Je begint te trillen of te beven
  • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
  • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
  • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
  • Je voelt je misselijk
  • Je krijgt een verdoofd gevoel
  • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
  • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
  • je wilt de situatie ontvluchten

Het chronisch gepieker zal daarnaast ook gevolgen hebben voor je energiepeil en slaappatroon. Je bent veelal onrustig en het lijkt alsof je soms zelfs op zoek bent naar iets om over te piekeren. Alsof het een verslaving op zich is geworden.

Wat zijn de gevolgen van het piekeren?

Piekeren kan besluiteloosheid, slapeloosheid, een voortdurend spanningsgevoel of zelfs apathie veroorzaken.
Dit kan het dagelijks leven zo beheersen dat je op dat moment nog maar weinig zin hebt om dingen te ondernemen waardoor je tot niks meer komt.

Wat is de oorzaak van piekeren?

Piekeren wordt gevoed door angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van piekeren is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Piekeren stoppen

​Piekeren kun je zeker doorbreken maar het vergt absoluut veel inzet. Je zult hardnekkige denkpatronen moeten veranderen. Als je bereid bent om dit te doen, kan het wel een grote positieve impact op je leven hebben. Je zult een stuk meer vrijheid en ontspanning gaan ervaren.
Bij de behandeling hiervan is het van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het piekermechanisme werkt; constructieve denkpatronen bedenkt en hiermee oefent zodat het piekeren en de daarmee gepaard gaande negatieve emoties zullen verminderen.

Stop nu met piekeren!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant