fbpx
Faalangst2021-06-19T13:05:31+00:00

Faalangst overwinnen

Als je last hebt van faalangst dan ben je bang om fouten te maken en een negatieve beoordeling te krijgen.

Ben je bang dat je dat examen helemaal gaat verprutsen? Durf je niet jouw mening te geven uit angst dat deze niet goed wordt bevonden? Ben je bang voor dat beoordelingsgesprek terwijl je nooit anders te horen krijgt dan dat je het goed doet?
Dan heb je wellicht last van faalangst. Je bent bang om fouten te maken en wilt graag dat anderen je prestaties bewonderen. Het kan je soms zelfs zodanig verlammen dat je juist een black-out krijgt en tot niets meer komt.

Wat is faalangst?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Bang om het niet goed te doen, voor jezelf of in de ogen van anderen.
Iedereen is natuurlijk wel eens wat nerveus hierover. Wanneer deze angst echter overdreven en onrealistische vormen aanneemt, kunnen we van faalangst spreken. In het streven naar goedkeuring of bewondering van anderen leg je dan een bepaalde druk op jezelf die vaak irrationeel is. Gevoelsmatig is dan de kans op falen heel groot. Je verwacht te veel van jezelf en gaat gebukt onder de gevolgen hiervan.

hulp bij faalangst

Faalangst behandelen

Faalangst kun je goed aanpakken. Creëer een leven waarin angst voor een negatieve beoordeling geen hoofdrol meer speelt en het je niet meer hindert tijdens bijvoorbeeld examens of in je job. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van faalangst?

Faalangst kan zich op verschillende manieren uitten.

Men kan fysieke klachten ervaren zoals:

  • zweten
  • hartkloppingen
  • buikpijn/diarree
  • vaak moeten plassen
  • hyperventilatie
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • geen eetlust
  • slecht slapen
  • trillende handen of zenuwtrekjes
  • blackout (niet meer weten)

Ook kan men de volgende zaken ervaren:

  • erg perfectionistisch zijn
  • sterk de controle willen houden
  • uitstelgedrag
  • veel bevestiging vragen
  • moeilijk keuzes kunnen maken of beslissingen kunnen nemen
  • bepaalde dingen vermijden
  • negatief zelfbeeld
  • veel eisen stellen aan zichzelf
  • moeilijk om kunnen gaan met kritiek

Wat zijn de gevolgen van faalangst?

Als je last hebt van faalangst focus je vaak te veel op een bepaald gebeuren, bijv. die toets of dat belangrijke gesprek. Je verliest oog voor andere zaken en zo is er weinig ruimte nog voor leuke dingen. Je ontwikkelt vaak een negatief zelfbeeld. Mede doordat je de neiging hebt om successen aan het ‘toeval’ te wijten, maar het falen is dan je eigen schuld. Je schrijft dan positieve resultaten toe aan externe factoren, factoren die niet te beheersen zijn. Negatieve resultaten schrijf je toe aan interne factoren, factoren die wel te beheersen zijn, zoals inzet of doorzettingsvermogen. Hiermee versterk je weer de eisen die je aan jezelf stelt.

Tevens is de kans op het ontwikkelen van een paniekstoornis of burn-out redelijk groot. Dit is natuurlijk ook wel logisch. Doordat je graag alles heel goed wilt doen, ga je je heel hard inzetten. Je blijft dus hard werken totdat jouw lichaam dit niet meer volhoudt. Paniekaanvallen of burn-outklachten zijn dan vaak het gevolg.

Wat is de oorzaak van faalangst?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren.  Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van faalangst is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Faalangst overwinnen

​Je faalangst aanpakken is goed te doen, maar vergt absoluut veel inzet. Je zult namelijk hardnekkige denkpatronen moeten veranderen en hiermee vaak ook bepaalde waarden en principes loslaten. Als je bereid bent om dit te doen, kan het wel een grote positieve impact op je leven hebben. Je zult een stuk meer vrijheid en ontspanning gaan ervaren.

Het is van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt; constructieve denkpatronen bedenkt en oefent en dat je bekijkt welk gedrag deze angst in stand houdt zodat je dit vervolgens aan kunt pakken.

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant