fbpx
Gegeneraliseerde angststoornis2021-06-19T13:06:26+00:00

Gegeneraliseerde angst overwinnen

Als je je voortdurend bezorgd maakt over van alles en nog wat, kan dit je leven behoorlijk hinderen. Mogelijk spreken we dan van een gegeneraliseerde angst.

Maak je je constant zorgen over allerlei dagelijkse dingen die fout kunnen gaan? Voel je je bijna altijd gespannen of onrustig? Lig je vaak ’s nachts wakker te piekeren? Merk je dat je je veel meer zorgen maakt dan anderen? Voelt het alsof je over alles zou kunnen piekeren?
Dan zou het kunnen dat je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS).

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis (GAS)?

Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd) maakt zich buitensporige zorgen over dagelijkse dingen, zonder dat er in die mate gegronde reden voor is. Voorbeelden kunnen zijn: je overmatig zorgen maken over je financiën terwijl je eigenlijk genoeg geld op je bankrekening hebt, overmatig bang zijn dat je naasten iets overkomt zonder dat hier een aanleiding voor is, bang zijn dat je ontslagen wordt zonder dat er iemand op je werk ontevreden is…
Het typerende aan een gegeneraliseerde angststoornis is dat het niet één ding is waar je bang voor bent, maar juist vele kleine zaken en dat je hier veel over piekert.

gegeneraliseerde angststoornis behandelen

Gegeneraliseerde angststoornis behandelen

Een gegeneraliseerde angststoornis kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en stop het gepieker. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen. De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van gegeneraliseerde angst?

Het hoofdsymptoom is: piekeren. Het overmatig zorgen maken over verschillende dagdagelijkse dingen, zonder dat er in die mate reden toe is. Het is daarbij erg moeilijk om de eigen bezorgdheid en het piekeren de baas te blijven.

Daarbij is er vaak sprake van o.a. enkele van de volgende lichamelijke spanningsklachten:

  • Je bent snel geïrriteerd
  • Je voelt je rusteloos
  • Je bent vermoeid
  • Je kan je lastig concentreren en hebt moeite zaken te onthouden
  • Je bent prikkelbaar
  • Je lichaam voelt gespannen aan
  • Je valt lastig in slaap of wordt vaak wakker

Wat zijn de gevolgen van gegeneraliseerde angst?

Een gegeneraliseerde angststoornis kan heel wat invloed hebben op je slaap, je werk, je sociale leven en je levenskwaliteit in het algemeen. Soms kan het zelfs tot gevolg hebben dat je op bepaalde gebieden niet meer kan functioneren.
Het voelt steeds alsof een vermeend naderend onheil op de loer ligt, wat ook erg op je gemoedstoestand kan gaan wegen. Het algemeen spanningsniveau ligt gemiddeld genomen continu wat hoger bij mensen met een gegeneraliseerde angststoornis.

Wat is de oorzaak van gegeneraliseerde angst?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van gegeneraliseerde angst is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Gegeneraliseerde angststoornis behandeling

​Een gegeneraliseerde angststoornis is over het algemeen goed te behandelen. Het is hierbij van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt; constructieve denkpatronen bedenkt en oefent en dat je bekijkt welk gedrag deze angst in stand houdt om dit vervolgens aan te kunnen pakken.

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant