fbpx
Emetofobie2021-08-03T10:40:14+00:00

Emetofobie overwinnen

Een veelvoorkomende angst is de angst om te moeten overgeven, ook wel emetofobie genoemd.

Doe jij er alles aan om er voor te zorgen dat je niet moet overgeven? Let je op vervaldata, vermijd je bepaalde voedingsmiddelen en heb je misschien wel een (milde) vorm van smetvrees? Vind je het idee dat je zou moeten overgeven ondraaglijk en vermijd je al het contact met mensen die (mogelijk) ziek zijn? Ondervind je wel bijna dagdagelijks last van dit probleem?

In dit geval spreken we van emetofobie.

Wat is emetofobie?

Emetofobie is een extreme en irrationele angst voor overgeven. Als je last hebt van deze overgeefangst ben je bang om over te geven, om anderen te zien overgeven en vaak alles dat met overgeven te maken heeft. Deze angst komt zeer veel voor, het is namelijk de zevende meest voorkomende fobie wereldwijd. Er zijn dus veel mensen die hier last van hebben. Deze last uit zich vooral in het frequent misselijk en angstig zijn; letten op voeding; zieke mensen vermijden en in het algemeen ervoor zorgen dat je niet besmet zult worden met bijvoorbeeld een buikgriep. Tijdens periodes waarin de griep heerst zie je dan ook vooral een toename van spanning onder mensen met emetofobie.

angst voor overgeven overwinnen

Emetofobie behandelen

Emetofobie kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en je weer activiteiten en uitstapjes durft te ondernemen die je voorheen niet voor mogelijk hield. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van emetofobie?

Als iemand met emetofobie op welke manier dan ook wordt geconfronteerd met overgeven, zal dit vaak angst of zelfs paniekaanvallen tot gevolg hebben.

Je kunt dan last hebben van de volgende lichamelijke symptomen:

 • Je hart gaat sneller kloppen
 • Het zweet breekt je uit
 • Je begint te trillen of te beven
 • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
 • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
 • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
 • Je voelt je misselijk
 • Je krijgt een verdoofd gevoel
 • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
 • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
 • Je wilt de situatie ontvluchten

Deze angst of paniekaanvallen kunnen op hun beurt dan weer misselijkheid veroorzaken wat het probleem natuurlijk verergert. De misselijkheid laat de angst namelijk nog meer toenemen en zo kun je vastzitten in de vicieuze cirkel van angst.

Wat zijn de gevolgen van emetofobie?

Deze angst voor overgeven kan een enorm negatieve impact op je leven hebben. Je bent voortdurend bezig met het overschatten van de risico’s op overgeven en met het screenen van anderen in hoeverre ze wel of niet ziek lijken. Hierdoor ben je geneigd om dingen te vermijden en kun je zelfs een vorm van smetvrees ontwikkelen.

Het kan zelfs gebeuren dat emetofobie wordt aangezien voor een eetstoornis. Als men uit angst om over te geven nog maar heel beperkt en weinig gevarieerd kan eten, kan dit gevolgen hebben voor het gewicht en/of de fysieke toestand van het lichaam. Heel spijtig, want het is absoluut niet met elkaar te vergelijken. Emetofobie staat los van een eetstoornis als bijvoorbeeld anorexia en heeft ook niet te maken met de uiterlijke beleving van het lichaam.

Wat is de oorzaak van emetofobie?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren.  Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van emetofobie is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Emetofobie overwinnen

​Aan deze angst om over te geven kun je goed werken. Het is hierbij van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt; constructieve denkpatronen bedenkt en oefent en dat je bekijkt welk gedrag deze angst in stand houdt zodat je dit vervolgens aan kunt pakken.

Heb jij de angst dat je, in het kader van een behandeling, zou moeten gaan overgeven om je angst goed aan te kunnen pakken? Wees dan gerust. Dit is niet nodig, en vaak namelijk ook helemaal niet effectief. Bij gedragstherapie draait het namelijk om de herhaling van een opdracht net zo lang totdat je dit hebt losgekoppeld van je angst. En waar dit bij heel veel angstproblemen een hele goede methode is, geldt dit niet bij emetofobie. Een keertje overgeven gaat helaas niet zo veel verschil maken in het grote geheel, en herhaling van deze opdracht is gewoon niet gezond. Bij emetofobie zal er dus op een andere manier gedragsmatig worden gewerkt. Een manier die ook heel effectief is!

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

   Ga naar de bovenkant