fbpx
Specifieke fobie2021-06-19T13:18:24+00:00

Specifieke fobie overwinnen

Een specifieke fobie, ook wel enkelvoudige fobie genoemd, is een irrationele angst voor bepaalde objecten, dieren of situaties.

Is er een specifiek iets dat jou een behoorlijke angst geeft? Ga je dit zoveel mogelijk uit de weg als je kan? Dit kan een dier, voorwerp of situatie zijn. Bekende voorbeelden zijn: hoogten, onweer, spinnen, bloed…

Wat is een specifieke fobie?

Bij een specifieke fobie (vroeger ook wel enkelvoudige fobie genoemd) beperkt de angst zich tot specifieke objecten, dieren of situaties.

Fobieën kunnen worden onderverdeeld naar onderwerpsoort:

• Dierenfobie (bv. spinnen, slangen, vogels, honden, katten, koeien…)
• Het natuurtype (onweer, water, natuurverschijnselen)
• Het ziekte- en operatietype (naaldangst, verwondingsangst, bloedangst)
• Het situationele type (hoogtevrees, vliegangst, autorijangst…)

angst voor honden

Specifieke fobie behandelen

Een specifieke fobie kun je goed aanpakken! ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van een specifieke fobie?

Indien men blootgesteld wordt aan datgene waar de angst voor bestaat (maar ook vooraf of achteraf), kan dit gepaard gaan met (enkele van) de volgende paniekklachten:

  • hartkloppingen
  • koude rillingen
  • benauwdheid
  • maag- of darmklachten
  • droge mond
  • snellere ademhaling
  • hoofdpijn

Datgene waar de angst voor bestaat wordt vaak ook zoveel mogelijk vermeden. Zo kan iemand met een duivenfobie het vermijden om terrasjes te doen in de zomer, iemand met naald- of bloedangst zal proberen te vermijden om naar de dokter te gaan of ziekenhuisseries te kijken en iemand met hoogtevrees zal hoogstwaarschijnlijk vermijden om mee naar een pretpark te gaan.

Wat zijn de gevolgen van een specifieke fobie?

Net zoals alle angststoornissen kan ook een specifieke fobie een grote impact hebben op je leven. Gezien het gepaard kan gaan met hevige gevoelens van angst en vermijdingsgedrag kan het een belangrijke aantasting van je levenskwaliteit betekenen. Ook kan het zowel op je privéleven als op je werkleven een invloed krijgen. Je zelfvertrouwen en algemene gemoed kan er ook onder beginnen lijden.

En dit is nergens voor nodig!

Wat is de oorzaak van een specifieke fobie?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren.  Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van een specifieke fobie is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Een specifieke angst behandelen

​Specifieke fobieën zijn heel goed aan te pakken. Het is hierbij van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt; constructieve denkpatronen bedenkt en oefent en dat je bekijkt welk gedrag deze angst in stand houdt om dit vervolgens aan te kunnen pakken.

Dit oefenen doe je middels exposure. Je gaat dan echt oefenen in de praktijk. Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat jouw fobie snel is opgelost!

Jouw angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant