Virtual Reality Therapie bij angst

Stap voor stap, in een vertrouwde en veilige omgeving, je angst overwinnen!

25+ jaar

gespecialiseerd in angstproblematiek

900+

tevreden cliënten

100% inzet

van onze angstcoaches

Virtual Reality exposure training

Exposuretherapie is nog altijd een veel gebruikte techniek in de aanpak van angststoornissen en angstklachten. Tegenwoordig wordt er tevens steeds meer gebruik gemaakt van Virtual Reality therapie (VRT). VRT maakt het mogelijk om je angst stap voor stap te kunnen overwinnen. En dit toch in die vertrouwde en veilige omgeving van de spreekkamer.

Therapie angststoornis VRT

Hoe ziet een VR exposure training (VRT) eruit?

De techniek VRT wordt over het algemeen ingezet binnen een regulier traject. Je doorloopt dezelfde stappen als in een 1-op-1 coachtraject.

Deze stappen bestaan uit:

1. Kennismaking en intake

Tijdens een eerste vrijblijvende afspraak kun je kennismaken met een van de therapeuten van jouw Angstcoach. Je krijgt een indruk van onze werkwijze en bent in de gelegenheid om al je vragen te stellen. De therapeut zal jou tevens een aantal klachtenlijsten voorleggen en diverse vragen stellen zodat er een goed beeld kan worden gevormd van de angstklachten en hulpvraag. Samen wordt er gekeken naar passende mogelijkheden voor hulp en ontvang je informatie over praktische zaken.

2. Educatie

Wanneer jij hebt beslist dat je graag aan de slag wilt, gaan we samen een coachtraject vormgeven. Hierin starten we altijd met een psycho-educatie. Je ontvangt heldere informatie over diverse aspecten die met jouw angstprobleem te maken hebben.

Je leert over:

  • wat angst nu eigenlijk is en waar het vandaan komt,
  • wat de oorzaak is van jouw angstprobleem,
  • hoe het angstmechanisme werkt,
  • waar jouw fysieke klachten vandaan komen,
  • hoe je de vicieuze cirkel van paniek kunt doorbreken
  • en meer..

Kortom, je leert jouw probleem begrijpen, kent de oorzaak ervan en wordt dus in staat gesteld om dit succesvol te gaan aanpakken.

3. Braintraining

Vervolgens ga je aan de slag met een cognitieve training. Dit onderdeel noemen we de braintraining. In deze braintraining leer je namelijk waar de oorzaak van jouw probleem precies zit en hoe je dit kunt aanpakken.

Je gaat aan de slag met de inhoud van jouw gedachten. Wat denk je eigenlijk? Je stelt jezelf hierover vragen als: is dit wel realistisch, constructief of is dit überhaupt prettig?  Je gaat bekijken of je betere alternatieven kan formuleren. Gedachten die veel realistischer zijn, en dus eigenlijk veel aannemelijker. Vervolgens ga je leren hoe je deze gedachten ook effectief toe kunt passen. Logischerwijze ga je je bij deze gedachten veel beter voelen.

4. Gedragstherapie

Als laatste ga je, stap voor stap, het geleerde toepassen in de praktijk. Exposure noemen we dit. Nog altijd de meest effectieve methode om je angst aan te pakken. Misschien herken je dat je al behoorlijk wat vermijdingsgedrag hebt opgebouwd. Ga je dingen uit de weg omdat ze jou angst geven, breidt dit zich misschien wel uit naar andere zaken of merk je dat drempels steeds hoger worden.

In deze fase kunnen we dus besluiten om met behulp van VRT aan het angstprobleem te werken. We maken hierbij gebruik van de VR-bril en kunnen diverse situaties levensecht nabootsen.

VRT biedt overigens veel extra mogelijkheden ten opzichte van een standaardtherapie en heeft dan ook een bewezen groter effect. Zo kan de therapeut de intensiteit van de therapie binnen de veiligheid van de spreekkamer tijdens een training aanpassen en de cliënt direct begeleiden bij het omgaan met de angst.

Ook kan hierbij EMDR of VSDT als hulpmiddel worden ingezet.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een techniek waarbij van de cliënt gevraagd wordt om bepaalde oogbewegingen te maken terwijl dat deze aan zich een nare gebeurtenis probeert te herinneren.
Het doel van EMDR is om de cliënt te verlossen van nare gedachten en gevoelens.

VSDT

VSDT staat voor Visual Schema Displacement Therapy. Het is een nieuwe techniek die gelijkaardig werkt als EMDR, ook met oogbewegingen. Echter werkt deze techniek nog specifieker in op de bijbehorende negatieve gevoelens en heeft zodoende vaak nog sneller een positief resultaat.

5. Afronding

Wanneer je doelen zijn behaald en je zelfstandig verder kunt, is het tijd om af te ronden. Samen hebben we nog aandacht voor terugvalpreventie. Je leert een plan op te stellen voor het geval je nog eens opnieuw wordt geconfronteerd met jouw angst.

De deur blijft uiteraard voor jou open en je mag altijd terug contact opnemen met jouw therapeut. Tevens behoudt je toegang tot het online programma en kun je dus altijd zelf nog eens even het een en ander opfrissen als dit nodig is.

Tarieven VRT

Intakegesprek € 75
Korte sessie (45-60 minuten) € 75
Lange sessie (90-120 minuten) € 130

Meld je aan

Stop nu jouw angst!

“Ik had echt handvatten nodig om aan mezelf te kunnen werken en die heb ik bij Dominique gekregen. Zij heeft mij het meest vooruit geholpen, omdat ze zo gespecialiseerd is in mijn specifieke fobie.”

Yasmine

“Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit allemaal mag meemaken. Ik neem weer zelfstandig de bus, trein, tram…”

Jade

“Dankzij Dominique heb ik de stap naar de buitenwereld alleen kunnen zetten, zonder de angstige gevoelens, zonder de evenwichtsstoornissen en zonder mij onveilig te voelen. Het heeft mijn zelfvertrouwen enorm gesterkt en dat is een fantastische ervaring!”

Sandra

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!