Laurien heeft emetofobie overwonnen: ervaring en verhaal

Op deze pagina lees je over:

 

  • De klachten die Laurien haar leven beheersten
  • Wat emetofobie is en welke gevolgen men hiervan kan ondervinden
  • Hoe Laurien haar emetofobie heeft overwonnen

“Als kind was ik altijd al bang om over te geven. Een beetje misselijkheid was meteen voldoende om even hysterisch te worden, maar hier bleef het altijd bij. Totdat de angst echter zo erg geworden was dat het bijna niet meer leefbaar werd. Elke minuut van de dag dacht ik aan overgeven en analyseerde ik alle mogelijke risico’s; zo kon op elke deurklink een buikgriepvirus zitten en was iedere persoon mogelijks besmet. Daarom meed ik mensen, raakte ik zo weinig mogelijk aan en ontsmette ik voortdurend mijn handen.”

Laurien lijdt al jaren aan emetofobie voordat ze hulp inschakelt. Ze heeft een extreme angst voor overgeven en is voortdurend bezig met het inschatten van gevaar opdat zij of anderen zouden overgeven.

Zij is niet alleen met dit probleem. Deze angst komt zeer veel voor, het is namelijk de zevende meest voorkomende fobie wereldwijd. Er zijn dus heel veel mensen die hier last van hebben. Deze last uit zich vooral in het frequent misselijk en angstig zijn; letten op voeding; zieke mensen vermijden en in het algemeen ervoor zorgen dat je niet besmet zult worden met bijvoorbeeld een buikgriep. Tijdens periodes waarin de griep heerst zie je dan ook vooral een toename van spanning onder mensen met emetofobie.

Wat zijn mogelijk gevolgen van emetofobie?

Deze angst voor overgeven kan een enorm negatieve impact op je leven hebben. Je bent voortdurend je omgeving aan het scannen op gevaar, vaak geneigd om dingen te vermijden en je kunt zelfs een vorm van smetvrees ontwikkelen. Vaak gaat emetofobie gepaard met (soms zeer hevige) paniekaanvallen. Je kunt dan last krijgen van de volgende lichamelijke symptomen: hartkloppingen, zweten, trillen/beven, hyperventilatie, gevoelens van ademnood, misselijkheid, derealisatie of depersonalisatie..

Het kan zelfs gebeuren dat emetofobie wordt aangezien voor een eetstoornis. Als men uit angst om over te geven nog maar heel beperkt en weinig gevarieerd kan eten, kan dit gevolgen hebben voor het gewicht en/of de fysieke toestand van het lichaam. Heel spijtig, want het is absoluut niet met elkaar te vergelijken. Emetofobie staat los van een eetstoornis als bijvoorbeeld anorexia en heeft ook niets te maken met de uiterlijke beleving van het lichaam.

“Na een tijd werd zelfs ik te bang om te eten. Hierdoor verloor ik meer dan 10kg in nog geen twee maanden tijd. Aangezien ik natuurlijk niet alle risico’s kon vermijden en ik achteraf vast ‘fouten’ had gemaakt, kreeg ik regelmatig hevige paniekaanvallen. Ik voelde me elke dag misselijk, omdat ik het gevoel van angst en misselijkheid niet meer van elkaar kon onderscheiden. Elke dag opnieuw was ik ervan overtuigd dat ik die dag zou moeten overgeven, en op die momenten wou ik nog liever te sterven.”

 

Jarenlang was Laurien terughoudend om hulp te zoeken voor haar emetofobie, omdat ze dacht dat men haar uiteindelijk zou dwingen om over te geven.

 

“Dominique maakte gelukkig al snel duidelijk dat dit niet het geval was. De bedoeling was om mijn negatieve gedachten en gevoelens rond overgeven aan te pakken, te herprogrammeren als het ware. In het begin geloofde ik niet dat dit ooit zou lukken, maar na een tijd begon ik te merken dat de zinnen – die we hadden opgesteld als alternatieve, positieve gedachten – erg geruststellend werkten.

Na een tijd deed ik steeds minder aan risicoanalyses, en door visualisatieoefeningen koppelde ik overgeven steeds minder aan paniek en angst.”

Emetofobie overwinnen

Aan deze angst om over te geven kun je goed werken. Het is hierbij van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt; constructieve denkpatronen bedenkt en oefent en dat je bekijkt welk gedrag deze angst in stand houdt zodat je dit vervolgens aan kunt pakken.

 

NIET overgeven binnen het behandelen van emetofobie

Heb jij de angst dat je, in het kader van een behandeling, zou moeten gaan overgeven om je angst goed aan te kunnen pakken? Wees dan gerust. Dit is niet nodig, en vaak namelijk ook helemaal niet effectief. Bij gedragstherapie draait het namelijk om de herhaling van een opdracht net zo lang totdat je dit hebt losgekoppeld van je angst. En waar dit bij heel veel angstproblemen een hele goede methode is, geldt dit niet bij emetofobie. Een keertje overgeven gaat helaas niet zo veel verschil maken in het grote geheel, en herhaling van deze opdracht is gewoon niet gezond. Bij emetofobie zal er dus op een andere manier gedragsmatig worden gewerkt. Een manier die ook heel effectief is!

 

 “Paniekaanvallen komen ondertussen niet meer voor, omdat ik het gevoel snel herken en dan kan kalmeren. Bovendien kan ik eindelijk terug genieten van (uit)eten! Aangenaam zal overgeven nooit worden, maar dat is het voor niemand. Ik weet nu gewoon dat ik het aan zal kunnen en dat de angst voor erger is dan het overgeven zelf. 

Dominique is een heel aangename therapeute met héél veel geduld. Wanneer ik in de put zat door iets anders dan de emetofobie, nam ze de tijd om hiernaar te luisteren en gaf ze waardevolle tips die mijn leven werkelijk hebben veranderd. Zo hielp ze me bijvoorbeeld om belangrijke knopen door te hakken, uitstelgedrag te verminderen en voor mezelf op te leren komen. 

Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet om deze fobie aan te pakken, en ben Dominique eeuwig dankbaar voor alle moeite en lessen die ik heb geleerd. Ik kom van erg ver, maar ik durf nu te zeggen dat er van emetofobie geen sprake meer is – en als ik het kan, kan iedereen het! “

 

 Wil jij, net als Laurien, ook jouw emetofobie overwinnen?

Plan een vrijblijvende en gratis mini-intake waarin we samen jouw klachtenbeeld en hulpvraag in kaart brengen en bekijken of onze hulp effectief kan zijn. Neem contact op via ons contactformulier of via de volgende link: Contact – Jouw Angstcoach