Beter in je vel tijdens de herfst met deze 7 tips

Wat een kou ineens, brrr….. Helemaal geen fan van 😒

We zijn natuurlijk erg verwend geworden met een heerlijke zomer. Maar dan valt die herfst ook wel dubbel zo ‘koud’ op je dak, niet?

Ik voel zelf, ieder jaar zelf ietsje meer, dat het niet mijn fijnste seizoen is. Alhoewel ik de herfst heel erg mooi vind, ben ik er niet dol op. De temperatuur die daalt en de kortere dagen doen mijn mood niet altijd goed. Soms denk ik dat mijn lichaam zich al wilt voorbereiden op een winterslaap.

Ongeveer 40% van de bevolking geeft aan dat ze in deze periode minder lekker in hun vel zitten! Ruim 10% ervaart een echte dip en rond de 450.000 Nederlanders zelfs een echte seizoensgebonden depressie.

Herken jij dit? Dan heb jij wellicht, net als mij, wat aan de volgende tips om goed deze periode door te komen!

#1 Blijf bewegen!

Juist in deze periode is het van belang om actief te blijven. De herfst is juist een van de mooiste seizoenen om lekker te gaan wandelen in de natuur. Hier kan ik dan ook enorm van genieten. Lekker met de kids op zoek naar de mooiste kleuren bladeren, nootjes en eikels verzamelen en gewoon lekker samen buiten zijn.

#2 Zoek het daglicht op!

Niet alleen de beweging is belangrijk, maar dus zeker ook een goede dosis van het daglicht. Iedereen heeft dit namelijk nodig om gezond en vrolijk te blijven. Om stress en een dip te voorkomen is het belangrijk om daglicht te zien. Je maakt namelijk belangrijke vitamines en hormonen aan via daglicht. Zorg er dus voor dat je niet teveel binnen blijft. Doorbreek het patroon en zoveel mogelijk, maar zeker dagelijks naar buiten. Frisse lucht zorgt voor een betere weerstand. Een kleine wandeling is al genoeg. Dus als die boswandeling te lang duurt, ga je gewoon een blokje om na de lunch of voor het slapen.

#3 Maak het extra gezellig in huis!

Zeker wanneer het buiten erg koud en regenachtig is, kan het fijn zijn om het binnen juist lekker warm en knus te maken. Steek wat (extra) kaarsjes aan en pak een lekker zacht dekentje erbij op de bank. Zorg voor lekkere geuren in huis. Maak het een heerlijke plek waar je uren kunt vertoeven! Beweging is belangrijk, maar dat betekent niet dat we soms eens lekker mogen relaxen, bankhangen en een serie bingewatchen of urenlang lezen.

#4 Zorg voor regelmaat en structuur!

Zorg ervoor dat je vaste momenten hebt waarop je eet, slaapt en beweegt. Regelmaat zorgt voor rust en rust zorgt ervoor dat we een betere weerstand behouden en in balans blijven. Heel belangrijk dus om steady het seizoen door te komen.

#5 Check je mindset regelmatig!

Als we blijven focussen op die kou of die regen, dan blijven we natuurlijk ook hangen in een somber en negatief gevoel. Zoals we denken, zo voelen we ons ook. Gedachten aan kou, doen ons het koud hebben. Probeer dan juist eens wat extra aandacht te besteden aan dat beetje zon wat je voelt op je huid. Hoe meer je daarop focust, hoe beter het zal werken!
Mocht je tijdens een herfstwandeling kletsnat zijn geworden. Denk dan niet aan hoe vervelend dat is maar denk er dan aan hoe fijn het is om thuis te komen, te genieten van een warme douche of kop thee en droge kleren aan te trekken.

Focus op een oplossing, niet op het probleem!

#6 Praat erover!

Wanneer je klachten te lang aanhouden en jouw stemming aanzienlijk te lijden heeft, is het raadzaam om hierover te praten met jouw partner, een goede vriend of vriendin of eens langs te gaan bij de huisarts. Vaak helpt het al om er gewoon eens met iemand over te praten en deze kunnen zelfs helpen met tips en adviezen.

Je kunt ook professionele hulp zoeken in de vorm van een coach, therapeut of psycholoog. In het najaar zien we bijna altijd een stijging in aanmeldingen bij onze praktijk. Soms ben je al op weg geholpen met één gesprek en soms is het fijn om een iets langere periode begeleid te worden. Dit hangt allemaal af van jouw klachten en hulpvraag natuurlijk.

#7 Probeer te genieten van al het moois wat de herfst te bieden heeft!

Natuurlijk is dit soms makkelijk gezegd dan gedaan. Maar ook dit is mindset! Heb jij vooral oog voor het negatieve en is het glas sneller halfleeg? Of durf jij jezelf te sturen naar het fijne, het positieve en zie je het glas als halfvol?

Dit vind ik de leukste voordelen die dit seizoen te bieden heeft:

  1. Ik houd van het lekkere eten van dit seizoen! Heerlijke stoofpotjes en soepen zoals pompoensoep. Oke, eerlijk is eerlijk, ik ben geen al te beste groenten eter en stamppotjes vind ik niet fantastisch. Maar een zondagmiddag lekker aan de slag om een heerlijke zuurvlees (lekker limburgs 😉) of stoofpot te maken kan ik mij op verheugen!
  2. Wij gaan graag wandelen en als we in het weekend tijd hebben, zoeken we een leuke route uit. In de herfst, liefst met een lekker zonnetje natuurlijk, is dit geweldig om te doen. Mijn kids amuseren zich, de hond rent achter elk vallend blaadje aan en we genieten optimaal als gezin.
  3. Tijd om te shoppen! En laat ik dat nou net niet heel erg vinden 😁 Heerlijk om een nieuwe herfst/winter garderobe te kunnen zoeken. Ik amuseer mij wel met het afstruinen van het internet (ja, ook ik kom helaas niet meer veel ‘in de stad’) op zoek naar leuke kleren voor de kids en natuurlijk ook die ene broek (en schoenen, vest, trui, ik kan nog wel even doorgaan…) voor mezelf.
    I know, af en toe even een reminder aan mezelf dat we al aardig wat in de kast hebben hangen. Bovendien, met al die onzekere kosten in de nabije toekomst, is dit natuurlijk zeker niet het belangrijkste.
  4. Ik verheug me altijd weer op de gezellige feestdagen die dit seizoen te bieden heeft. De Halloween tocht in het dorp kunnen we natuurlijk niet missen, maar zeker ook sinterklaas en kerst vind ik fantastisch. Heerlijk met familie samen zijn en genieten van de gezelligheid.
  5. Deze periode is voor mij altijd weer de tijd om door te pakken op professioneel vlak. Voor de zomer loop ik over van de ideeën die ik vervolgens in de zomer wat ga filteren. Na de zomer werk ik het project waar ik mee aan de slag wil gaan uit en stel mezelf een deadline wanneer dit af moet zijn. Ik kan dan ook vaak heel gefocust en doelgericht hiermee aan de slag. Ik houd enorm van projectmatig werken en vind dit een hele fijn afwisseling naast de coaching- en behandeltrajecten waarin ik mensen persoonlijk begeleid.

Benieuwd naar waar ik nu mee bezig ben? Houd mijn socials in de gaten! 😉