fbpx
Rijangst2021-06-19T13:14:11+00:00

Rijangst overwinnen

Als jij bang bent om met de auto te rijden, waarschijnlijk omdat je denkt in paniek te raken, spreken we van rijangst.

Heb je moeite om auto te rijden, bijvoorbeeld op de snelweg? Of misschien wel in het algemeen en beperk je jouw autoritten nog maar tot enkele kilometers om zo alleen de hoogst noodzakelijke afstanden te kunnen overbruggen?

Wat is rijangst?

Als je last hebt van rijangst, heb je een angst om met de auto te rijden. Meestal heeft deze angst te maken met de angst voor het krijgen van een paniekaanval in de auto. Je hebt dan het idee dat deze paniekaanval jouw capaciteiten als weggebruiker zodanig negatief beïnvloedt dat je misschien wel een ongeluk zou veroorzaken. Je mist overzicht in het verkeer en hebt het gevoel dat je minder of geen controle meer hebt over jezelf.
Ook kan er een angst zijn om niet tijdig weg te kunnen in het geval van een paniekaanval en in file terecht te komen of niet snel genoeg een afrit tegen te komen.

Rijangst kan ook te maken hebben met een aantal andere factoren. Namelijk:

  • je hebt een traumatische ervaring zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk meegemaakt. Het kan voorkomen dat je hierdoor veel spanning hebt als je moet autorijden of dat bepaalde verkeerssituaties veel angst oproepen.
  • je hebt last van faalangst in het verkeer. Misschien vind je het moeilijk om situaties in het verkeer goed in te schatten, ben je bang dat je verkeerde beslissingen neemt of wil je graag alles perfect doen.
angst voor autorijden

Rijangst behandelen

Rijangst kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en je weer routes uit kunt stippelen die jou het snelt naar je bestemming brengen. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van rijangst?

De symptomen van iemand die rijangst kan ervaren, komen overeen met de symptomen van de paniekaanval. Dit kan zijn:

  • Je hart gaat sneller kloppen
  • Het zweet breekt je uit
  • Je begint te trillen of te beven
  • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
  • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
  • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
  • Je voelt je misselijk
  • Je krijgt een verdoofd gevoel
  • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
  • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen
  • Je bent bang om dood te gaan

Deze angst- of paniekklachten kunnen tijdens het autorijden zelf voorkomen, maar ook ervoor of wanneer er aan gedacht wordt te moeten autorijden.

Een ander belangrijk symptoom van rijangst is vermijdingsgedrag. Vaak wordt het rijgedrag ernstig aangepast. Zo kan het zijn dat er op de snelweg steeds zo rechts mogelijk gereden wordt en inhalen vermeden wordt. Ook kan je rijangst ervoor zorgen dat je helemaal geen snelweg meer durft te nemen, dit wordt ook wel snelwegangst genoemd. Andere aanpassingen in het rijgedrag kunnen zijn dat je enkel nog op bekende kleine wegen durft te rijden, dat je geen tunnels meer durft te nemen, dat je niet meer in het donker durft te rijden of dat je enkel nog op rustige momenten de weg op durft… Het vermijdingsgedrag kan ook de proportie aannemen dat er niet meer zelf gereden wordt en/of ook niet meer met iemand meegereden wordt.

Wat zijn de gevolgen van rijangst?

Autorijden is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van het dagdagelijks leven geworden. Als hier een angst voor ontstaat, is het logisch dat dit belangrijke beperkingen met zich mee kan brengen, vaak zowel voor je privé-situatie als voor je werksituatie.
Hoe meer er sprake is van vermijding, des te meer je afhankelijk zult worden van andere mensen of andere vervoermiddelen. Je vrijheid raakt erg beperkt. Ook kan rijangst ervoor zorgen dat je veel meer tijd verliest (als je bv. je rijgedrag in die mate aanpast dat je enkel nog op kleine wegen durft te rijden i.p.v. op de snelweg).

En dit is allemaal nergens voor nodig!

Wat is de oorzaak van rijangst?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde situatie meemaken, kunnen hier immers toch beiden heel anders op reageren. Zo kunnen verschillende mensen een auto-ongeval meemaken, zonder dat daarom iedereen van hen rijangst ontwikkelt.
De oorzaak van het hebben van rijangst is dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Angst voor autorijden overwinnen

Je angst voor autorijden kun je overwinnen. Het is hierbij van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt en dat je meer constructieve denkpatronen bedenkt en hiermee oefent.

Dit oefenen doe je middels exposure. Je gaat dan echt oefenen in de praktijk. Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat zo jouw angstprobleem opgelost wordt!

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant