Hypochondrie overwinnen
Als je last hebt van hypochondrie dan heb je dikwijls de overtuiging dat je een ernstige ziekte hebt. Het wordt ook wel ziektevrees genoemd.
“Volgens mij heb ik kanker” of “ik weet zeker dat ik iets aan mijn hart heb”.
Dit zijn voorbeelden van onderwerpen waar mensen met hypochondrie zich vaak mee bezig houden.
Bij elk pijntje, vlekje of onverklaarbaar gevoel, zul je geneigd zijn om direct het ergste te denken. Hoe meer last je ergens van hebt, hoe stelliger je zult denken dat het dan zeker iets ernstigs zal zijn. Je hebt vast en zeker al veel opgezocht op het internet, in de hoop om zo jezelf gerust te kunnen stellen. Waarschijnlijk vaak met een averechts effect.
Wat is hypochondrie?
We spreken van deze angst als je voortdurend bezig bent met het bedenken van mogelijke ernstige aandoeningen die je zou kunnen hebben en in dit kader ook wel zeer regelmatig geruststelling vraagt aan dierbaren of zelfs aan je huisarts (of andere specialisten). Of misschien durf je zelfs niet bij de dokter langs te gaan uit angst voor de confrontatie met slecht nieuws. Een groot gedeelte van je tijd wordt ingevuld door het piekeren over enge ziektes, het dwangmatig controleren van je lichaam zoals bv koorts opmeten, bloeddruk of polsslag controleren, enz. Eigenlijk ben je voortdurend op zoek naar geruststelling en je lijkt die maar moeilijk te kunnen vinden. Onschuldige lichamelijke symptomen kunnen worden uitvergroot waardoor je denkt dat die op iets ernstigs kunnen wijzen.
Er kunnen ook paniekaanvallen optreden bij hypochondrie en de lichamelijke symptomen behorend bij die paniekaanvallen kun je ook weer verkeerd interpreteren en denken dat je dan daadwerkelijk iets ernstigs mankeert.
Hypochondrie behandelen
Pak jouw hypochondrie aan en creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en je weer ontspanning en plezier kunt ervaren.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:
Wat zijn de symptomen van hypochondrie?
Als je lijdt aan hypochondrie kunnen de volgende lichamelijke symptomen zich voordoen:
- Je hart gaat sneller kloppen
- Het zweet breekt je uit
- Je begint te trillen of te beven
- Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
- Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
- Je hebt last van warme of juist koude rillingen
- Je voelt je misselijk
- Je krijgt een verdoofd gevoel
- Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
- Je bent bang om dood te gaan
Andere symptomen:
- Je wil je lichaam voortdurend controleren
- Je wil zaken die aan ziektes doen denken zoveel mogelijk vermijden (bv. ziekenhuis, films of series die over medische zaken gaan, enz.)
- Je zoekt zoveel mogelijk geruststelling (bv. zoeken op internet, vragen aan familieleden, vrienden of huisarts)
Bovenstaande symptomen kunnen een fluctuerend beloop hebben. Je kunt dus periodes hebben van betrekkelijke zorgeloosheid en periodes waarin je ontzettend bang bent om ziek te zijn of te worden. Deze periodes wisselen zich dan af.
Een belangrijk verschijnsel van hypochondrie is dat de geruststelling die je waarschijnlijk probeert te krijgen, vaak niet werkt of maar van korte duur is. Zelfs als een specialist je verzekert dat er niets ernstigs aan de hand is, is het vaak een kwestie van tijd totdat de zorgen het weer overnemen. Dit heeft alles te maken met dat vervelende pestkopje dat jij in je hoofd hebt zitten. Deze kan jou al angstig maken met enkel maar gedachten als: “je weet het maar nooit..” of “ben je er zeker van?” Het is dus eigenlijk geen eerlijk gevecht en er dus tegenin proberen gaan werkt niet.
Wat zijn de gevolgen van hypochondrie?
De angst om een ernstige ziekte te hebben of te krijgen kan een hele grote negatieve impact op je leven hebben. Soms is het zelfs voortdurend in je hoofd aanwezig. Met als gevolg dat je vooral ook erg gefocust zal zijn op je lichaam en je hierdoor ook daadwerkelijk alles zult opmerken. Je zit vast in een vicieuze cirkel.
Als je hier last van hebt, kan het zijn dat je dagelijkse functioneren enorm wordt gehinderd. Je vermijdt steeds meer plaatsen waar je denkt geconfronteerd te kunnen worden met ziektes.
En een groot gedeelte van je tijd spendeer je aan piekeren, checken van je gezondheid en het zoeken naar geruststelling. Doordat je zo vaak behoefte hebt aan die geruststelling kan het ook zwaarder worden voor familieleden waar je die geruststelling bij zoekt.
Wat is de oorzaak van hypochondrie?
Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van angst. Wanneer deze angst irrationeel is en dit tevens een meer structurele vorm aanneemt, kunnen we spreken van een angstprobleem of angststoornis. Het kan dan namelijk een flinke negatieve impact op jouw leven hebben.
Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.
De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van hypochondrie is dan dus te vinden in onze manier van denken.
En dit kun jij aanpakken!
Angst om ziek te worden overwinnen
Je angst om ziek te worden kun je goed aanpakken. Het is van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt en dat je meer constructieve denkpatronen bedenkt en hiermee oefent. Je leert op een andere manier aandacht te hebben voor je lichaam. Een manier die veel minder spanning en angst zal geven.
Het is van belang dat je gaat leren om niet meer inhoudelijk op je klachten in te gaan. Dit heeft namelijk absoluut geen zin. Jij zult namelijk een heel pleidooi moeten houden over waarom je toch zeker niet die ernstige aandoening zou hebben. En je pestkopje zegt vervolgens “ben je er wel zeker van”? en hopla je bent weer terug bij af.
Je gaat daadwerkelijk aan de slag om bepaalde gedragspatronen te doorbreken. Dit oefenen doe je middels exposure en respons-preventie. Je gaat bijvoorbeeld echt oefenen in de praktijk met dingen die je moeilijk vindt. Tevens ga je bepaald gedrag proberen te verminderen of achterwege laten. Denk maar aan gedrag dat het probleem in stand houdt als controles, bevestiging vragen, googelen enz.
Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat jouw angstprobleem op deze manier opgelost wordt.
Doe de zelftest
De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.
Aanverwante klachten
Testimonials
Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!
De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.
Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!
Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.
Gratis E-book
10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!
In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.
De gemiddelde gedachte van de huidige hypochonder
De gemiddelde gedachte van de huidige hypochonder? Help! Ik heb keelpijn, mijn reukvermogen is weg en mijn temp zegt 37.7.... Ik ga dood! Een hefti [...]
Corona-angst.. Wat kun je doen?
Het is een hectische periode. We zitten middenin de corona-crisis. Voor velen geldt dat ze de dagdagelijkse routine hebben moeten loslaten. Plotsel [...]
Snel in contact
Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!