fbpx
Hoogtevrees2021-06-19T13:07:24+00:00

Hoogtevrees overwinnen

Wist je al dat iedereen een vorm van hoogtevrees heeft? Hindert het met momenten sterk in je functioneren? Dan is het tijd om dit aan te pakken!

Heb je last van knikkende knieën of hartkloppingen als je op de 7e verdieping van een flat naar beneden kijkt? Of klim je bijvoorbeeld toch liever niet op die ladder? Dan kan het wel eens zijn dat je lijdt aan hoogtevrees. Nu bestaat deze angst in principe bij elke persoon in meer of mindere mate want het weerhoudt mensen ervan om domme of gevaarlijke dingen te doen. Maar soms kan deze ook buitensporige vormen aannemen. Wanneer dit gebeurt spreekt men van acrofobie of altofobie.

Wat is hoogtevrees?

Je lijdt aan hoogtevrees als je een zeer onprettig en beangstigend gevoel ervaart bij hoogtes. Dit kan zelfs resulteren in een paniekaanval.
Hoogtevrees kan in twee verschillende soorten worden ingedeeld, namelijk cognitieve en optische hoogtevrees. Er is sprake van cognitieve hoogtevrees als je vooral bezig bent met het feit dat je naar beneden zou kunnen springen of vallen. En van optische hoogtevrees is sprake als je alleen al vanuit de hoogte kijkt (bv achter glas) en dan angst of paniek ervaart.

hoogtevrees behandeling

Hoogtevrees behandelen

Hoogtevrees kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en je weer activiteiten en uitstapjes durft te ondernemen die je voorheen niet voor mogelijk hield. ​Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen.
De volgende methodes zijn geschikt om aan dit probleem te werken:

Wat zijn de symptomen van hoogtevrees?

Als je een angst voor hoogtes hebt, ervaar je in deze situaties dikwijls angst of angstaanvallen. Dit intense, beangstigende gevoel bij hoogtes gaat vaak gepaard met enkele van de volgende symptomen:

  • Je hart gaat sneller kloppen
  • Het zweet breekt je uit
  • Je begint te trillen of te beven
  • Je voelt je heel benauwd en hebt misschien het gevoel dat je geen lucht meer krijgt
  • Je hebt last van een drukkend gevoel of steken op de borst
  • Je hebt last van warme of juist koude rillingen
  • Je voelt je misselijk
  • Je krijgt een verdoofd gevoel
  • Je ervaart jouw omgeving als onwerkelijk of anders
  • Je bent bang om de controle te verliezen
  • Je bent bang om gek te worden of de controle te verliezen

Wat zijn de gevolgen van hoogtevrees?

Het hebben van hoogtevrees kan vervelende gevolgen hebben. De levenskwaliteit kan aangetast worden aangezien er vermijdingsgedrag kan optreden. Zo kan iemand bv. besluiten om niet meer bij iemand anders in een hoge flat op bezoek te gaan of bv niet meer in een vliegtuig te stappen.

Wat is de oorzaak van hoogtevrees?

Iedereen heeft dus in meer of mindere mate last van hoogtevrees. Het wordt echter pas een probleem als deze angst meer je leven gaat beperken en je dingen die je graag wil doen niet meer kunt doen.

Er zijn verschillende aanleidingen voor het ontwikkelen van een angststoornis. Zo kunnen de volgende factoren van invloed zijn. Een genetische aanleg, ingrijpende gebeurtenissen en ervaringen, omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld gezinsinvloeden enz.

De oorzaak echter kun je eerder vinden in bepaalde psychische factoren. Mensen die dezelfde (bedreigende) situatie meemaken, kunnen hier toch beide heel anders op reageren. Men maakt dan hetzelfde mee, maar men denkt beide anders over hetgeen ze meemaken. De oorzaak van het hebben van paniekaanvallen is dan dus te vinden in onze manier van denken.

En dit kun jij aanpakken!

Je angst voor hoogtes behandelen

​Het is belangrijk om te weten dat bepaalde hoogtes echt niet gevaarlijk zijn (als je bv een hoogte hebt die goed is afgeschermd of als je de hoogte alleen achter glas kunt waarnemen). Het is absoluut niet prettig om angstgevoelens te krijgen in die situaties, dat klopt, maar er is op dat moment niets ernstigs aan de hand.

Waarom krijg je dan deze symptomen?

Om het heel simpel te zeggen: jouw lichaam reageert enkel maar op een vermeende bedreiging. Noem het een soort kortsluiting. Als je lichaam reageert op een (vermeende) bedreiging, dan zet het jouw angstsysteem direct aan het werk. Het hart gaat sneller kloppen, de bloedvaten zetten uit, het bloed circuleert sneller door je lichaam en noem maar op. Veel van deze fysieke processen verklaren al een heel deel klachten wat je kunt ervaren tijdens een paniekaanval. Er is dan weliswaar geen sprake van een reële bedreiging, maar het systeem wat actief is, is niets anders dan een heel gezond mechanisme van jouw lichaam. Sterker, we zouden zelfs niet overleven zonder!

In een psycho-educatie leer je van alles over:

  • Wat is angst en waar komt het vandaan?
  • Hoe werkt het angstmechanisme en waarom is dit niet gevaarlijk?
  • Wat is de oorzaak van mijn angst?
  • Hoe ziet de vicieuze cirkel van paniek er uit?
  • En veel meer…

Vervolgens ga je aan de slag met een cognitieve training. Ik noem dit onderdeel de braintraining. In deze braintraining leer je namelijk waar de oorzaak van jouw probleem precies zit en hoe je dit kunt aanpakken. Je gaat aan de slag met de inhoud van jouw gedachten. Wat denk je eigenlijk? Je stelt jezelf hierover vragen als: is dit wel realistisch, constructief of is dit überhaupt prettig? Je gaat bekijken of je betere alternatieven kan formuleren. Gedachten die veel realistischer zijn, en dus eigenlijk veel aannemelijker. Vervolgens ga je leren om deze gedachten ook effectief toe te passen. Logischerwijze ga je je bij deze gedachten veel beter voelen.

​Als laatste ga je, stap voor stap, het geleerde leren toepassen in de praktijk. Exposure noemen we dit. Nog altijd de meest effectieve methode om angstaanvallen tegen te gaan en agorafobie te overwinnen.

Je herkent waarschijnlijk dat je al behoorlijk wat vermijdingsgedrag hebt opgebouwd. Dat je dingen uit de weg gaat omdat ze jou angst geven. Misschien breidt zich dit al uit naar andere zaken of merk je dat drempels steeds hoger worden.

Vermijden lijkt te helpen tegen de angst, immers heb je er dan geen last van. Dit is natuurlijk niet zo, want door te vermijden blijft je angst bestaan. Hij wordt er zelfs door versterkt. Je leert niet dat angst overgaat in een situatie en geeft jezelf het idee dat het enkel overgaat als je de situatie verlaat of vermijdt.

Tijd dus om dit anders aan te pakken!

Juist door vaak te doen waar je bang voor bent, wen je aan je angst en zakt deze steeds sneller. Dit doe je beter niet zomaar. Het heeft namelijk vaak geen zin om je bloot te stellen aan hevige doemscenario ‘s. Het is van belang om dit juist stap voor stap en heel doordacht aan te gaan pakken. Deze exposure is dus wel aan een aantal richtlijnen verbonden.  Uiteindelijk gaat het er om dat door vaak te doen waar je bang voor bent, je went aan je angst en deze angst steeds sneller zakt.

Deze angst aanpakken!

Doe de zelftest

De test geeft je anoniem en snel een indicatie van de ernst van jouw angstklachten.

Aanverwante klachten

Testimonials

De uitgebreide psycho-educatie over hoe mijn lichaam, brein en angst werkt heeft me meer inzicht gegeven en daardoor ben ik mijn lichaam beter leren begrijpen.

JasmineJasmine, Emetofobie

Wat mij vooral heel veel heeft geholpen, en waar ik veel aan had was het feit dat mensen zoals Dominique bestaan. Iemand die het niet als een taboe behandelt, maar wel weet hoe ze jou ermee kan helpen om dit te overwinnen. Ik ging inzien dat mijn angst dan toch niet zo groots en spectaculair was en ik heb van mijn grote monster (de angst) een heel kleine herrie maker kunnen maken!

Door effectief de dingen te gaan doen waar ik in de eerste plaats bang voor was, heb ik geleerd dat dingen vaak niet zo eng zijn als dat ze er op het eerste gezicht uitzien. Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit weer allemaal mag meemaken. Ik neem zelfstandig de bus, trein, tram… Ook als het schemert of donker is en ik durf gerust mensen die ik niet ken in het straatbeeld aan te spreken.

Toen ik bij Dominique kwam zat ik in een complete isolatie naar de buitenwereld toe. Mijn doel was om terug stap voor stap te kunnen functioneren in die buitenwereld. Ik had direct een goed en veilig gevoel in ons eerste gesprek en geloofde er zelf in dat het zou lukken!

Gratis E-book

10 tips om je paniekaanvallen te overwinnen!

In dit E-book neem ik je mee in de stappen die je gaat zetten om jezelf te bevrijden van jouw paniekaanvallen.

gratis e-book paniekaanvallen overwinnen

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

      Ga naar de bovenkant