Online groepstherapie bij hypochondrie

Ervaar de kracht van een groep en overwin jouw angst!

Ben je er vaak stellig van overtuigd dat je een ernstige ziekte hebt? Voel je vaak allerlei sensaties in je lichaam die steeds weer hét bewijs lijken te zijn voor het ergste scenario (kanker of een andere ernstige ziekte)? Kan je je slechts tijdelijk of onvoldoende laten geruststellen door artsen of specialisten? Zoek je veel online op bij ‘dr. Google’? Voel je je onrustig worden als je anderen hoort praten over iemand met gezondheidsproblemen en betrek je dit dan meteen op jezelf? Vermijd je series, boeken, films die gaan over ziekenhuizen of ziekte? Heb je het idee van jezelf dat je niet oud zal worden? Val je vaak je omgeving lastig met bevestigings-vragen? Controleer je soms je eigen lichaam? Of vermijd je misschien net het zien van je eigen lichaam?
Wil je graag, samen met anderen die deze zaken ook herkennen, dit probleem aanpakken?

Dan is deze online groepstherapie iets voor jou!

angsttherapie

Wat kan deze groep voor jou betekenen?

Een leven met hypochondrie kan behoorlijk zwaar zijn. Dagdagelijks ben je bezig met piekeren over je gezondheid, het checken van je lichaam en het zoeken van bevestiging dat alles in orde is. En als je deze bevestiging dan krijgt, vind je wel weer iets anders om je zorgen over te maken.

Naarmate dat je naar je angst blijft luisteren en je hiernaar blijft gedragen, gaat deze angst ook niet zomaar uit zichzelf weggaan. Integendeel, je versterkt de angst (vaak onbewust) net keer op keer. Maar door te leren begrijpen hoe je angst in elkaar steekt en door te leren hoe je er anders mee om kan gaan, kan je deze angst wel steeds meer uit je leven bannen!

Blijf er niet langer mee rondlopen!

Je angst om ziek te worden kun je goed aanpakken. ​In een kleine groep met lotgenoten krijg je inzicht in de oorzaak van jouw probleem. Je leert hoe het angstmechanisme werkt en bedenkt en oefent meer constructieve denkpatronen. Samen leer je op een andere manier aandacht te hebben voor je lichaam. Een manier die veel minder spanning en angst zal geven.

Het is hierbij van belang dat je gaat leren om niet meer inhoudelijk op je klachten in te gaan. Dit heeft namelijk absoluut geen zin. Jij zult namelijk een heel pleidooi moeten houden over waarom je toch zeker niet die ernstige aandoening zou hebben. En je pestkopje zegt vervolgens “ben je er wel zeker van”? en hopla je bent weer terug bij af.

Je gaat daadwerkelijk samen met lotgenoten aan de slag om bepaalde gedragspatronen te doorbreken. Dit oefenen doe je middels exposure en respons-preventie. Je gaat bijvoorbeeld echt oefenen in de praktijk met dingen die je moeilijk vindt. Tevens ga je bepaald gedrag proberen te verminderen of achterwege laten. Denk maar aan gedrag dat het probleem in stand houdt als controles, bevestiging vragen, googelen enz.
Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat jouw angstprobleem op deze manier opgelost wordt.

Het is een intensief proces, dat voldoende inzet en toewijding van je vraagt. Het voordeel van een groep is dat jullie elkaar kunnen stimuleren, dat je ervaringen van anderen kan horen, dat jullie samen dit traject aangaan. Je merkt echt dat je niet alleen bent met dit probleem en dat ook jij dit kan overwinnen!

Na deze groepstherapie ben je in staat om:

 • gezond te reageren op eigen lichamelijke gewaarwordingen.

 • op een realistische manier naar je eigen lichaam en je eigen gezondheid te kijken.

 • verhalen te horen over mensen met gezondheidsproblemen zonder dit op jezelf te betrekken.

 • ‘dr. Google’ vaarwel te zeggen.

 • enkel nog naar je huisarts of specialist te gaan als dit gegrond is.

 • vertrouwen te hebben in jezelf en je eigen lichaam/gezondheid (zonder je lichaam te moeten controleren!).

 • je terug te kunnen richten op wat belangrijk is in je leven en geen onnodige energie meer te verspillen!

..

Meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek

Bekijk samen met een therapeut of deelname aan deze groepstherapie aansluit bij jouw klachten en hulpvraag.

Door wie?

Liselot Vangronsvelt
Liselot VangronsveltPsychologe
Klik op de afbeelding om meer over haar te lezen.

“Ik had echt handvatten nodig om aan mezelf te kunnen werken en die heb ik bij Dominique gekregen. Zij heeft mij het meest vooruit geholpen, omdat ze zo gespecialiseerd is in mijn specifieke fobie.”

Yasmine

“Elke dag besef ik hoe gelukkig ik ben dat ik dit allemaal mag meemaken. Ik neem weer zelfstandig de bus, trein, tram…”

Jade

“Dankzij Dominique heb ik de stap naar de buitenwereld alleen kunnen zetten, zonder de angstige gevoelens, zonder de evenwichtsstoornissen en zonder mij onveilig te voelen. Het heeft mijn zelfvertrouwen enorm gesterkt en dat is een fantastische ervaring!”

Sandra

Snel in contact

Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!

   Snel in contact

   Heb je vragen of kom je graag met ons in contact? Vul het formulier in en wij nemen snel contact met je op!